1 Ιουλ 2017

Τα παράπονα στο δήμαρχο

Το Πιετραμάρε είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό στη Σικελία, όπου όμως βασιλεύει η αταξία και το ρουσφέτι, απόρροια της διοίκησης του διεφθαρμένου δημάρχου επί χρόνια, Πατανέ. Όταν λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές αποκαλύπτονται τα σκάνδαλα του δημάρχου, η ανάγκη για αλλαγή γίνεται σύνθημα στο στόμα του κόσμου.
Προς έκπληξη όλων, ακόμα και του ίδιου του κράτους, δημαρχός εκλέγεται ένας έντιμος άνθρωπος, ο καθηγητής Νατόλι, ο οποίος αμέσως πιάνει δουλειά για να διορθώσει τα κακώς κείμενα του προκατόχου του και να βάλει το χωριό σε μια τάξη υλοποιώντας όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Όμως, στον αγώνα του αυτό σύντομα θα αποκτήσει πολέμιους. Καθώς η νομιμότητα είναι μια επί χρόνια άγνωστη λέξη για τον μικρόκοσμο στον οποίο ζει, στην προσπάθειά του καλείται να τα βάλει με όλο το διεφθαρμένο σύστημα, ένα σύστημα όμως, που από ό,τι φαίνεται βόλευε τους πολίτες του χωριού. Η στροφή στη νομιμότητα απαιτεί θυσίες, που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει.

Χαρακτηρίστηκε όχι άδικα ως η νούμερο ένα ιταλική κωμωδία της χρονιάς. Οι σκηνοθέτες-πρωταγωνιστές Φικάρα και Πικόνε (στους ρόλους του κουνιάδου και του γαμπρού του νέου δημάρχου, που βάζουν εμπόδια στο έργο του), αν και χωρίς να εμβαθύνουν πολύ, περιγράφουν με τρόπο απλό, κατανοητό και χιουμοριστικό τις παθογένειες της κοινωνίας στον ιταλικό νότο και την αδυναμία της να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα. Περιγράφουν, επιφανειακά μεν ουσιαστικά δε, πολλούς από τους χαρακτήρες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε έναν τέτοιο μικρόκοσμο, την ανοχή της κοινωνίας σε έκνομες πράξεις και το πώς η δομή της έχει βασιστεί πάνω σε αυτές. Η νομιμότητα έρχεται σαν κάτι ξένο, κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο δεν είναι η κοινωνία έτοιμη να δεχτεί και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να το πολεμήσει. Αν πολλά από τα λεγόμενα κακώς κείμενα σας θυμίζουν κάτι, είναι που η νοοτροπία της κοινωνίας του ιταλικού νότου μοιάζει τόσο πολύ με την ελληνική.
Στόχος της ταινίας δεν είναι να εμβαθύνει στις παθογένειες της κοινωνίας (ίσως αυτό να έκανε κάποιους κριτικούς να μην γράψουν καλά λόγια), αλλά μέσα από το -ώρες ώρες ακραίο- χιούμορ να κάνει το θεατή να περάσει ευχάριστα την ώρα του, πράγμα το οποίο και καταφέρνει, χωρίς να καταφεύγει στην εύκολη λύση. Αν και τους έντονους ρυθμούς στην αρχή της ταινίας διαδέχεται μια σχετική ηρεμία στο υπόλοιπο, προσωπικά θεωρώ ότι δεν χωλαίνει κάπου.
Η ταινία απέσπασε βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ του Μπάρι, ενώ στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 29 Ιουνίου 2017.

L'ora legale (2017)
Σκηνοθεσία: Salvatore Ficarra, Valentino Piccone

Σενάριο: Salvatore Ficarra, Valentino Piccone, Edoardo De Angelis, Nicola Guaglianone, Fabrizio Testini

Πρωταγωνιστούν: Salvatore Ficarra, Valentino Piccone, Vincenzo Amato, Tony Sperandeo, Eleonora De Luca, Leo Gullotta, Ersilia Lombardo, Alessia D'Anna

Διάρκεια: 95'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Άλεξ στη Θεσσαλονίκη στις 30 Ιουνίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: