22 Μαΐ 2017

Το δίχτυ

Ο Τσουλ-γου είναι ένας φτωχός βορειοκορεάτης ψαράς που ζει μια λιτή και ευτυχισμένη ζωή με την οικογένειά του κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα. Όταν το δίχτυ που είχε απλώσει για να πιάσει ψάρια μπλέκεται στην προπέλα της βάρκας του και προκαλεί βλάβη στη μηχανή, τα ρεύματα θα παρασύρουν τη βάρκα και τον ίδιο στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.
Οι αρχές της Νότιας Κορέας θα τον συλλάβουν για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα τον ανακρίνουν για πιθανή κατασκοπεία. Απέναντί του βρίσκεται ένας εμμονικός κατήγορος που θέλει καλά και σώνει να τον βγάλει κατάσκοπο, ενώ ο διευθυντής της υπηρεσίας έχει άλλη γνώμη και θέλει να σώσει τον άτυχο ψαρά από το βορειοκορεατικό καθεστώς. Στο πλευρό του ψαρά είναι ένας νεαρός φύλακας, ο οποίος τον καταλαβαίνει και προσπαθεί να τον βοηθήσει να γυρίσει πίσω στην οικογένειά του, κάτι που ο Τσουλ-γου επιθυμεί διακαώς.
Μέσα από σειρές ανακρίσεων και τεχνασμάτων ώστε να πειστεί να αυτομολήσει, ο Τσουλ-γου αποδεικνύει το υψηλό φρόνημά του και την πίστη του για τη ζωή στη Βόρεια Κορέα. Την ίδια στιγμή η προπαγάνδα στη χώρα του σχετικά με το περιστατικό καλά κρατεί.
Θα καταφέρει τελικά ο Τσουλ-γου να επιστρέψει σώος στην οικογένειά του και να χαρεί ξανά τη ζωή του όπως την είχε φανταστεί;

Ο μεγάλος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι-Ντουκ επιστρέφει με ένα πολιτικό θρίλερ, που αφορά τις δυο χώρες της χερσονήσου, τις δυο πατρίδες όλων των Κορεατών. Δύο χώρες γειτονικές, ένας λαός διχοτομημένος, δυο εξουσίες που αλληλοκατηγορούνται, εχθρεύονται η μία την άλλη και δεν επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ του πληθυσμού. Καθεμία από τις αρχές έχει το δικό της δίκιο και το δικό της άδικο. Η καχυποψία υπάρχει παντού διάχυτη. Στη μέση βρίσκεται ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ένας αθώος ψαράς που προσπαθώντας να ξεμπλέξει το δίχτυ του, για να φέρει φαγητό στην οικογένειά του, βρέθηκε ο ίδιος μπλεγμένος σε ένα δίχτυ πολύ μεγαλύτερο και πιο σφιχτό, τόσο σφιχτό που θα παρακαλούσε ο ίδιος να ήταν ένα απλό ψάρι στο δικό του δίχτυ. Στην ταινία υπάρχουν σκηνικά που επαναλαμβάνονται, όμως αυτή η επανάληψη δημιουργεί την κατάλληλη ένταση που απαιτείται ώστε ο θεατής να νιώσει οίκτο προς τον πρωταγωνιστή που άθελά του βρέθηκε στην κατάσταση αυτή, και να επιδιώξει την τελική του λύτρωση.
Στη χώρα μας η ταινία πήρε διανομή στις αίθουσες στις 4 Μαΐου 2017.

Geumul - 그물 (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Kim Ki-Duk
Πρωταγωνιστούν: Ryoo Seung-bum, Kim Young-min, Lee Won-keun, Park Ji-il, Jeong Ha-dam, Sung Hyun-Ah, Guyhwa Choi, Kim Su-an
Διάρκεια: 114'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Φαργκάνη στη Θεσσαλονίκη στις 17 Μαΐου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: