9 Μαΐ 2017

Suburra: Υπόγεια πόλη

Ένας γκάνγκστερ με το ψευδώνυμο "Σαμουράι" οραματίζεται να μετατρέψει την παραθαλάσσια περιοχή της επαρχίας της Ρώμης σε Λας Βέγκας, με τις πλάτες του ίδιου του Βατικανού. Ένας σημαντικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται μπλεγμένος στο φόνο μιας 19χρονης ιερόδουλης. Ένας επιφανής Ρωμαίος πολίτης αυτοκτονεί και ο γιος του είναι αναγκασμένος να τακτοποιήσει το χρέος του πατέρα του προς την τσιγγάνικη μαφιόζικη οικογένεια των Ανακλέτι.
Η προσπάθεια του βουλευτή Μαλγκράντι να καλύψει τα ίχνη του θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον υπόκοσμο της Ρώμης και θα καταδείξει το πώς η πολιτική στη χώρα έχει σχέση εξάρτησης με τη μαφία, της οποίας τα μέσα για την επικράτηση αποδεικνύονται πάντα πιο ισχυρά.

Η ταινία έρχεται να καταδείξει κάποιες από τις πλευρές της μαφίας στην Ιταλία. Φυσικά, για ευνόητους λόγους, αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Εκτός από τη σχέση εξάρτησης μαφίας - πολιτικού συστήματος, η ταινία παρουσιάζει το βαθμό αλληλοσεβασμού που υπάρχει μεταξύ των μαφιόζικων φαμελιών και πόσο όμως αυτός ο σεβασμός κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Η παραμικρή απόκλιση μπορεί να οδηγήσει σε βεντέτα με τραγικές συνέπειες.
Από την άλλη πλευρά, η ταινία εστιάζει και σε ανθρώπους εκτός μαφίας, οι οποίοι αναγκάζονται να υποταχθούν στις επιταγές της, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε πρόκειται για επιφανείς πολίτες είτε για τον απλό λαουτζίκο. Οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάζονται, ενώ η προδοσία μπορεί να αποδειχτεί η μοναδική λύση για να γλιτώσει κανείς το τομάρι του.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ στην Ιταλία, ενώ στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 23 Μαρτίου 2017, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την επίσημη κυκλοφορία της στην Ιταλία.

Suburra (2015)
Σκηνοθεσία: Stefano Sollima
Σενάριο: Giancarlo De Cataldo, Carlo Bonini, Sandro Petraglia, Stefano Rulli
Πρωταγωνιστούν: Pierfrancesco Favino, Alessandro Borghi, Claudio Amendola, Greta Scarano, Elio Germano, Giulia Gorietti, Adamo Dionisi
Διάρκεια: 135'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη στις 3 Μαΐου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: