17 Απρ 2017

Ο δρόμος της διαφυγής

1942 και το μεγαλύτερο τμήμα της Γαλλίας τελεί υπό ναζιστική κατοχή. Στο υπό κατοχή Παρίσι ο Ρομάν Ζοφό, εβραίος στην καταγωγή, διατηρεί κουρείο, ενώ προσπαθεί να αναθρέψει τα τέσσερα παιδιά του. Όταν τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν άσχημη τροπή, επιλέγουν να διαφύγουν προς το ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας, στη Νίκαια. Όμως το κάθε μέλος της οικογένειας έπρεπε να φύγει ξεχωριστά. Έτσι, τα δυο μικρότερα αγόρια της οικογένειας, ο Μορίς και ο Ζοζέφ παίρνουν το τρένο με σκοπό να διαφύγουν και να επανενωθούν με την οικογένειά τους αργότερα στη Νίκαια.
Τα δυο αγόρια με κίνδυνο της ζωής τους ξεκινούν έναν μακρύ δρόμο προς την ελευθερία ή τουλάχιστον αυτό το οποίο νόμιζαν ως ελευθερία. Μέσα από κλειστοφοβικά χωριά, μέσα από αφιλόξενα βουνά και και πολλές δυσκολίες, θα βρουν το σθένος και την ευστροφία να αποφύγουν τους κατακτητές και να επιτύχουν το σκοπό τους.
Όμως οι ιστορικές εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν. Και τότε είναι που καταλαβαίνουν ότι μπορεί να αποχωριστούν την οικογένειά τους για πάντα. Όμως δεν μπορούν να το δεχτούν και θα κάνουν τα πάντα για να βρεθούν ξανά μαζί, έστω κι αν αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ζοζέφ Ζοφό, που είχε γυριστεί σε ταινία και στα 1975. Ουσιαστικά αποτελεί την πραγματική ιστορία μιας εβραϊκής οικογένειας στο κατεχόμενο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια περίοδο που δεν μπορούσε κανείς να εμπιστευτεί ούτε τη σκιά του, δυο αγόρια είναι αποφασισμένα να κάνουν το ακατόρθωτο, ώστε να κερδίσουν τη ζωή και την ελευθερία τους. Στην πορεία θα έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα τους σκληραγωγήσουν και τους ενισχύσουν την πίστη και την αφοσίωση στο μεγάλο τους στόχο. Οι καταστάσεις θα τους φέρουν σε γνωριμία με ανθρώπους διαφορετικών πεποιθήσεων, από διαφορετικά στρατόπεδα, και θα τους μάθουν να κρίνουν και να ξεχωρίζουν τι είναι το σωστό και τι το λάθος, ενώ παράλληλα θα τους ενισχύσουν το φρόνημα και θα τους δημιουργήσουν ένα μεγαλείο ψυχής, το οποίο θα φανεί σε μια από τις τελευταίες σκηνές της ταινίας.
Η ταινία πήρε διανομή στη χώρα μας στις 16 Απριλίου 2017.

Un sac de billes (2017)
Σκηνοθεσία: Christian Duguay
Σενάριο: Jonathan Allouche, Christian Duguay, Benoît Guichard, Alexandra Geismar, Laurent Zeitoun, Joseph Joffo
Πρωταγωνιστούν: Dorian Le Clech, Batyste Fleurial Palmieri, Patrick Bruel, Elsa Zylberstein, Bernard Campan, Kev Adams, Christian Clavier, César Domboy, Ilian Bergala, Coline Leclère, Emile Berling
Διάρκεια: 110'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Βακούρα στη Θεσσαλονίκη στις 16 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: