12 Απρ 2017

Βερολίνο, αντίο

Ο Μάικ είναι ένας έφηβος που μεγαλώνει σε μια πλούσια, αλλά δυσλειτουργική οικογένεια στα προάστια του Βερολίνου, με μια μητέρα εθισμένη στο αλκοόλ και έναν πατέρα που έχει τα μάτια του και αλλού, εκτός από τη δουλειά του. Η όλη αυτή κατάσταση έχει αντίκτυπο και στο σχολείο, όπου ο Μάικ αισθάνεται και είναι περιθωριοποιημένος από τους υπόλοιπους συμμαθητές του, οι οποίοι τον θεωρούν ψυχασθενή.
Όταν στο σχολείο έρχεται ένας καινούριος συμμαθητής, ο ρωσικής καταγωγής Αντρέι, ή Τσικ όπως είναι το ψευδώνυμό του, η ζωή του Μάικ θα αλλάξει. Αν και αρχικά του είναι αντιπαθής, στο τέλος της σχολικής χρονιάς όλα θα αλλάξουν.
Όταν η μητέρα του Μάικ θα πάει σε κλινική απεξάρτησης και ο πατέρας του φύγει για "επαγγελματικό" ταξίδι με τη βοηθό του, ο Τσικ θα εμφανιστεί στο σπίτι του Μάικ με ένα "δανεισμένο" Lada. Τα δυο παιδία θα βρουν την ευκαιρία και να πάρουν τη δική τους "εκδίκηση" από την υπόλοιπη τάξη και να ξεκινήσουν ένα ανέμελο ταξίδι προς το άγνωστο, ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, αναποδιές, μακριά όμως από τις σκοτούρες που τους ταλάνιζαν όλη τη χρονιά.

Ο Φατίχ Ακίν στη νέα του ταινία ξεφεύγει από το ρεπερτόριο, στο οποίο τον έχουμε συνηθίσει, και βασιζόμενος στο ομώνυμο βιβλίο του Βόλφγκανγκ Χέρντορφ, μας παρουσιάζει μια δραματική και κωμική ταυτόχρονα περιπέτεια αυτοπραγμάτωσης. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν δύο έφηβοι, που ζουν στο περιθώριο των συνομηλίκων τους. Αποκλεισμένοι από όλους και από όλα, σε ένα περιβάλλον όχι ιδανικά πλασμένο γι'αυτούς, αποφασίζουν να ξεφύγουν από τα εσκαμμένα και να πράξουν επιτέλους αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Παρά την αρχική απέχθεια, η κοινή μοίρα των δύο εφήβων θα τους φέρει κοντά και θα ισχυροποιήσει μια φιλία που στην αρχή φαινόταν ανέφικτη. Μέσα από όλες τις περιπέτειές τους, θα διαπιστώσουν τελικά ότι δεν είναι μόνοι στον κόσμο, ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που μέσα από τις κακοτυχίες τους βρίσκουν τη δύναμη και ελπίζουν. Το ανέμελο ταξίδι των δύο εφήβων θα τους δώσει τη δυνατότητα να βρουν τον εαυτό τους και να αποτινάξουν μια για πάντα από πάνω τους το ρόλο του θύματος.
Ο Φατίχ Ακίν δίνει το χώρο στους έφηβους να πρωταγωνιστήσουν, βάζοντας στο περιθώριο τους μεγάλους, και την ευκαιρία αυτή δεν την αφήνουν να πάει χαμένη προσφέροντάς μας ορισμένες πειστικότατες ερμηνείες, που παρά την εμφανή απειρία τους, μας αποδεικνύουν ότι το ταλέντο ξεχειλίζει.
Η ταινία απέσπασε Βραβείο Νεανικής ταινίας στα Βαυαρικά Βραβεία Κινηματογράφου, ενώ στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 9 Μαρτίου 2017.

Tschick (2016)
Σκηνοθεσία: Fatih Akın
Σενάριο: Wolfgang Herrndorf, Lars Hubrich, Fatih Akın, Hark Bohm
Πρωταγωνιστούν: Tristan Göbel, Anand Batbilek Chuluunbaatar, Nicole Mercedes Müller, Aniya Wendel, Anja Schneider, Uwe Bohm, Xenia Assenza, Udo Samel, Claudia Gleiser-Bading
Διάρκεια: 93'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη στις 11 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: