25 Μαρ 2017

Ακριβώς το τέλος του κόσμου

Ο Λουΐ, ένας νεαρός ομοφυλόφιλος συγγραφέας που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, επιστρέφει μετά από 12 χρόνια στο πατρικό του σπίτι στην εξοχή, όπου διαμένει η οικογένειά του, για να τους ανακοινώσει τον επικείμενο θάνατό του.
Πριν όμως καταφέρει να κάνει τις όποιες ανακοινώσεις, θα έρθει αντιμέτωπος με μια εντελώς δυσλειτουργική οικογένεια, καθώς η υποδοχή του από όλα τα μέλη ποικίλλει. Η μητέρα του, Μαρτίν, είναι περισσότερο χαμένη στον κόσμο της, ο μεγάλος του αδερφός, Αντουάν, είναι αντιδραστικός και σχεδόν βίαιος απέναντί του, η σύζυγος του Αντουάν, Κατρίν, την οποία ο Λουΐ δεν είχε γνωρίσει ποτέ, προσπαθεί να τον γνωρίσει και να τον καταλάβει, ενώ η μικρή του αδερφή, Σουζάν, είναι ιδιαίτερα ανυπόμονη και χαρούμενη για την επίσκεψη, καθώς θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει έναν αδερφό που ελάχιστα θυμάται.
Καθώς η ημέρα προχωρά, ο Λουΐ θα βρεθεί στο επίκεντρο ακατάσχετων συζητήσεων, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει ή να προβάλλει τον εαυτό του, ενώ ταυτόχρονα μέσα του τον τρώει και η ασθένεια και η αγωνία για το πώς θα πει αυτό που είχε σκοπό να πει.

Η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του νεαρού Καναδού σκηνοθέτη Ξαβιέ Ντολάν, αποτελεί μία σπουδή στο χαρακτήρα των πρωταγωνιστών, τον οποίο δομεί αριστοτεχνικά καθώς προχωράει η υπόθεση. Μπορεί το ίδιο το σενάριο και τα λόγια να μην έχουν κάποια ιδιαίτερη συνοχή, όμως ο τρόπος παιξίματος και τα ίδια τα βλέμματα των πρωταγωνιστών και τα κοντινά πλάνα έρχονται να ενισχύσουν το εγχείρημα του σκηνοθέτη. Στην όλη προσπάθεια αρωγός στέκεται και το εξαιρετικό καστ ηθοποιών του γαλλικού κινηματογράφου, σε ρόλους κομμένους και ραμμένους ακριβώς στα μέτρα τους.
Το σενάριο της ταινίας γενικά είναι σχετικά χαλαρό, καθώς βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ζαν-Λυκ Λαγκάρς, και θα ήταν περισσότερο κατάλληλο για το σανίδι παρά για τη μεγάλη οθόνη. Ομως, σκηνοθεσία και ηθοποιία το υποστηρίζουν απόλυτα και κάνουν το θεατή να ξεχνά τις όποιες αδυναμίες του. Γενικά, μπορεί κανείς να πει ότι αν δώσει κανείς προσοχή περισσότερο στις κινήσεις, τις αντιδράσεις και τα βλέμματα των πρωταγωνιστών και λιγότερο στα λόγια, θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία.
Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία επιτροπών στις Κάννες και βραβεία César ηθοποιίας, μοντάζ και σκηνοθεσίας. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 23 Μαρτίου 2017.

Juste la fin du monde (2016)
Σκηνοθεσία: Xavier Dolan
Σενάριο: Xavier Dolan, Jean-Luc Lagarce
Πρωταγωνιστούν: Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Gaspard Ulliel
Διάρκεια: 97'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 24 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: