19 Μαρ 2017

Το άγνωστο κορίτσι

Η Τζενί είναι μια νεαρή, ανερχόμενη και ενσυνείδητη γιατρός. Ένα βράδυ ένα άγνωστο άτομο θα χτυπήσει την πόρτα του ιατρείου, όμως λόγω ήδη βεβαρυμένης υπερωρίας απαγόρευσε στο νεαρό μαθητεύομενο, τον Ζυλιέν, να ανοίξει. Την επομένη, ένας αστυνομικός θα την ενημερώσει για ένα περιστατικό που συνέβη στην ευρύτερη γειτονία. Ένα κορίτσι άγνωστων στοιχείων έχει βρεθεί δολοφονημένο δίπλα στο ποτάμι.
Όταν από το οπτικό υλικό της κάμερας ασφαλείας αποδειχτεί ότι το κορίτσι αυτό ήταν το άτομο που χτύπησε την πόρτα της Τζενί, η ίδια λόγω τύψεων και ευσυνειδησίας θα προσπαθήσει να βρει την αλήθεια, καθώς δεν μπορεί να δεχτεί ότι το άτομο που της ζήτησε βοήθεια και η ίδια αρνήθηκε, θα ταφεί χωρίς στοιχεία και χωρίς οι δικοί της να γνωρίζουν το παραμικρό.
Μέσα στην όλη προσπάθειά της να αποκαταστήσει το κακό που η ίδια θεωρεί ότι έκανε, θα βρεθεί μπλεγμένη σε μη ευχάριστες καταστάσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την καχυποψία του ευρύτερου περιβάλλοντός της, καθώς και δέσμια της ίδιας της συνείδησής της πρωτίστως ως γιατρού και δευτερευόντως ως πολίτη.

Αν και δεν αποτελεί την καλύτερη κινηματογραφική στιγμή τους, οι σπουδαίοι Βέλγοι σκηνοθέτες Αδερφοί Νταρντέν θίγουν ένα ακόμη κοινωνικό θέμα, αυτό της μετανάστευσης, το οποίο όμως πιάνουν από διαφορετική οπτική, πιο χαλαρή σε σχέση με την προ 20ετίας "Υπόσχεση". Αυτή τη φορά δεν είναι ο μετανάστης το κύριο πρόσωπο της ταινίας παρά τον τίτλο που παραπέμπει εκεί, αλλά η νεαρή ντόπια γιατρός που προσπαθεί να ακούσει τη συνείδησή της για να αποκαταστήσει την αδικία, για την οποία θεωρεί ότι φέρει μερίδιο ευθύνης. Ακολουθώντας σε ολόκληρη την ταινία από κοντά την πρωταγωνίστρια γιατρό, μας κάνουν μάρτυρες της διακύμανσης της αγωνίας της να ανακαλύψει την αλήθεια, πρωτίστως για το ίδιο το θύμα και έπειτα για να ησυχάσει η ίδια από τις τύψεις που την ταλανίζουν.
Η ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε αρχικά στα πλαίσια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πήρε διανομή στις αίθουσες στις 16 Μαρτίου 2017.

La fille inconnue (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Πρωταγωνιστούν: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier, Louka Minella, Olivier Gourmet, Christelle Cornil
Διάρκεια: 113'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίαςΒαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: