22 Φεβ 2017

Δείπνο ηλιθίων

Ο Πιερ, ένας σνομπ μεγαλοεκδότης, έχει μια πολύ κακή συνήθεια μαζί με άλλους φίλους του. Κάθε βδομάδα διοργανώνουν ένα δείπνο, όπου προσκαλούν ανθρώπους με φαινομενικά χαμηλή νοημοσύνη, με σκοπό να σπάνε πλάκα μαζί τους και με κάποιον τρόπο να τους χλευάζουν. Όποιος δε από την παρέα καταφέρει να βρει και να φέρει τον πιο βλάκα, ανακηρύσσεται νικητής της βραδιάς.
Όταν ο Πιερ στο πρόσωπο του κυρίου Πινιόν, ενός υπαλλήλου του υπουργείου οικονομικών, θα βρει το κατάλληλο άτομο για να φέρει στο δείπνο, τα πράγματα θα πάρουν μια εντελώς απρόσμενη τροπή. Πρώτα ένα ατύχημα που έχει ο ίδιος θα καταστήσει αδύνατη τη μετάβασή του στο δείπνο. Έπειτα, η σύζυγός του θα τον εγκαταλείψει, κατακρίνοντάς τον για αυτήν την κακή του συνήθεια.
Το μόνο άτομο που πλέον θα μπορούσε να βοηθήσει τον Πιερ να ανακτήσει την υγειά και τη σύζυγό του, φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Πινιόν, ενώ μια σειρά από απρόσμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις θα φέρουν τον ίδιο τον Πιερ από τη θέση του θύτη στη θέση του θύματος.

Η ξεκαρδιστική αυτή κωμωδία βασίζεται πάνω στο ομώνυμο θεατρικό έργο του ίδιου του σκηνοθέτη, Φράνσις Βέμπερ. Η πλοκή βασίζεται εν πολλοίς στις διαφορετικές και συνεχείς συμπτώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην τελική λύση. Ο θεατής νιώθει αρχικά μια απέχθεια προς τον Πιερ, η οποία βαθμιαία μετατρέπεται σε οίκτο, καθώς βλέπει όλη τη ζωή του να καταρρέει με δραματικό τρόπο, έστω κι αν ο ίδιος το είχε προκαλέσει όλο αυτό. Ειδικά όταν, για να ανακτήσει τη ζωή του, συμμαχεί με θεούς και δαίμονες, με ανθρώπους που δεν θα ήθελε ποτέ να συμμαχήσει, αποδεικνύει πόσο αξιολύπητος είναι. Από την άλλη, ο χαρακτήρας του Πινιόν προκαλεί τη συμπάθεια του θεατή, ενώ η χαρακτηριστική του αφέλεια δίνει στην όλη υπόθεση την κατάλληλη πλοκή που θα οδηγήσει στη λύση.
Η ταινία απέσπασε βραβεία César και Lumière, κυρίως για την εκπληκτική ερμηνεία του αδικοχαμένου Ζακ Βιγιερέ στο ρόλο του Πινιόν, καθώς και για το προσαρμοσμένο σενάριο. Αρκετά χρόνια αργότερα η ταινία γνώρισε -αλίμονο- και μια αμερικανική διασκευή, η οποία όμως προφανώς στέφθηκε από την απόλυτη αποτυχία.

Le dîner des cons (1998)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Francis Veber
Πρωταγωνιστούν: Jacques Villeret, Thierry Lhermitte, Francis Huster, Daniel Prévost, Alexandra Vandernoot, Edgar Givry
Διάρκεια: 80'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: