12 Φεβ 2017

Υπόθεση Φριτς Μπάουερ: Μυστική ατζέντα

Τέλη δεκαετίας του 1950 και στη Φρανκφούρτη, ο εβραϊκής καταγωγής δικαστής Φριτς Μπάουερ βρίσκεται στα ίχνη ενός καταζητούμενου ναζί εγκληματία πολέμου, του Άντολφ Άιχμαν. Δεχόμενος προσωπικά ο ίδιος απειλές για τη ζωή του, και αντιμετωπίζοντας την καχυποψία συναδέλφων του, καθώς και την απροθυμία των αρχών να συμβάλλουν στο έργο του, ο Μπάουερ δεν θα το βάλει κάτω και θα προσπαθήσει να φτάσει στον απώτερο σκοπό του: να φέρει τον Άιχμαν στη Δυτική Γερμανία, για να δικαστεί και να καταδικαστεί για τα εγκλήματά του.
Μια τέτοια δίκη, όμως, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, θα ήταν επικίνδυνη και για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το νέο μεγάλο σύμμαχό της στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τις ΗΠΑ. Ο Μπάουερ όμως, και με το δίκιο του, δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Μην μπορώντας πλέον να εμπιστευτεί ούτε τη σκιά του στην ίδια του τη χώρα, ο Μπάουερ θα στραφεί στη Μοσάντ, που επιζητεί κι αυτή την καταδίκη του Άιχμαν για τα εγκλήματά του κατά των Εβραίων. Η απόφασή του, όμως, αυτή θα χαρακτηριστεί προδοτική προς την πατρίδα του. Ίσως, όμως, ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για να σώσει την πατρίδα του, είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή να την προδώσει.

Μπορεί να είχαν περάσει ήδη 12 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση του ναζιστικού καθεστώτος και η Δυτική Γερμανία να έχει ήδη βρεθεί στο στάδιο της γοργής ανάπτυξης, οι κρατικές δομές όμως φαίνεται ότι παραμένουν σάπιες. Παρά τη θέληση του κόσμου να αποτινάξει τη ρετσινιά του ναζισμού, υπάρχει πάλι μια μειοψηφία που κινεί τα νήματα και δεν αφήνει πολλά περιθώρια πλήρους ελευθερίας κινήσεων. Όντας κι ο ίδιος εβραϊκής καταγωγής, ο πρωταγωνιστής μας βρίσκεται αντιμέτωπος με όλο αυτό το σάπιο σύστημα και ο μόνος τρόπος για να δράσει είναι ο κρυφός. Τότε είναι που θα πρέπει να αντιληφθεί ποιος είναι μαζί του και ποιος όχι, ποιον θα πρέπει να εμπιστευτεί και ποιον όχι.
Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και στη δράση του δικαστή Μπάουερ, του οποίου ο ρόλος στην καταδίκη του Άιχμαν καθώς και άλλων ναζί εγκληματιών πολέμου αποκαλύφθηκε αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του το 1968. Απέσπασε αρκετά βραβεία μέσα στη Γερμανία, καθώς και βραβείο κοινού στο Λοκάρνο. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 19 Ιανουαρίου 2017.

Der Staat gegen Fritz Bauer (2015)
Σκηνοθεσία: Lars Kraume
Σενάριο: Lars Kraume, Oliver Guez
Πρωταγωνιστούν: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Jörg Schüttauf, Sebastian Blomberg, Michael Schenk, Stefan Gebelhoff
Διάρκεια: 105'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Σταύρος Τορνές" στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φεβρουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: