24 Σεπ 2017

Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω

Σε ένα Αλγέρι που μαστίζεται από τρομοκρατικές ενέργειες και πολιτικές εντάσεις μεταξύ ισλαμιστών και δυτικοφρόνων στα 1995, μια ισχυρόβουλη γυναίκα, η Φατίμα, διατηρεί ένα χαμάμ στο οποίο πηγαίνουν γυναίκες της γειτονιάς για να καλλωπιστούν και να νιώσουν ελεύθερες. Πραγματικά το χαμάμ μοιάζει σαν ο μόνος τόπος, στον οποίο μπορούν να νιώσουν ελεύθερες, να βγάλουν τα εσώψυχά τους χωρίς να νιώθουν το φόβο. Γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής τάξης και κάθε οικογενειακής κατάστασης, με πολύ διαφορετικές ιστορίες ζωής συναθροίζονται στο χώρο. Συχνές βέβαια είναι και οι εντάσεις μεταξύ τους, αλλά η Φατίμα ξέρει να κρατάει τα κόζια.
Ένα πρωί, θα κάνει την εμφάνισή της η Μεριέμ, μια 16χρονη ετοιμόγεννη κοπέλα, την οποία κυνηγάει για λόγους τιμής της οικογένειας να σκοτώσει ο αδερφός της που μόλις γύρισε από το εξωτερικό. Η Φατίμα θα της προσφέρει καταφύγιο και θα κρατήσει επτασφράγιστο το μυστικό από τις υπόλοιπες λουόμενες.
Όταν στο χαμάμ θα εμφανιστεί η Ζαχία, χήρα του εμίρη-αρχηγού των ισλαμιστών, η καχυποψία μεταξύ των γυναικών για την παρουσία της θα ενταθεί, ενώ η Νάντια, άλλοτε φίλη της και νυν επαναστάτρια δυτικόφρονη, θα προσπαθήσει να την κάνει να συνειδητοποιήσει πού οδηγεί όλη η αυτή η μισάνθρωπη ιδεολογία της.
Άραγε ποιο μέλλον μπορεί να έχει μια τέτοια κοινωνία που μαστίζεται από τέτοιου είδους εντάσεις; Πώς θα μπορούσαν να βρουν οι γυναίκες του Αλγεριού ελευθερία σκέψης και βούλησης έξω από τα στενά όρια ενός χαμάμ; Πού οδηγεί μια ιδεολογία που δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή; Άραγε υπάρχει ελπίδα ή θα χρειαστεί μια θυσία για να γίνει κατανοητή η ανάγκη για αποτίναξη του μισανθρωπισμού;

Η ταινία μας δίνει ένα στίγμα για μια κοινωνία σε μια ισλαμική χώρα που βρίσκεται σε ένα τέλμα. Από τη μια ο οπισθοδρομισμός και η στενοκεφαλιά των κρατούντων κι από την άλλη η δίψα για κάτι καλύτερο και προοδευτικό. Αλλά όλα αυτά συμβαίνουν έξω από τα όρια του χαμάμ. Μέσα στο χαμάμ οι γυναίκες είναι ελεύθερες. Είναι ελεύθερες να εκφραστούν, να γδυθούν και να βγάλουν τον πραγματικό τους εαυτό. Χαρακτήρες πολλοί και διαφορετικοί, από την ισχυρόβουλη ιδιοκτήτρια και την ακόμη ανύπαντρη βοηθό της, μέχρι την ώριμη δασκάλα και τη γερασμένη μαία, βρίσκουν χώρο ελευθερίας. Ταυτόχρονα η ταινία ασκεί κριτική στο μισανθρωπισμό των στενόμυαλων παραδόσεων της κοινωνίας και διατυπώνει την ανάγκη αποτίναξής του και την ανάγκη προόδου της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που θα είναι έτοιμη να δεχτεί ακόμη και όσους έχουν λοξοδρομήσει στην απέναντι πλευρά.
Την ταινία υποστήριξαν με την παρουσία τους δύο από τις πιο διάσημες γυναίκες ηθοποιούς του αραβόφωνου κόσμου, η Χιάμ Αμπάς και η Μπιγιούνα. Οι σκηνές από το εσωτερικό του χαμάμ γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) της Θεσσαλονίκης, ενώ οι εξωτερικές σκηνές στο Αλγέρι. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ζεύγους Γαβρά στην παραγωγή της ταινίας, ενώ ελληνίδες ηθοποιοί συμμετέχουν ως κομπάρσοι ως λουόμενες στο χαμάμ.
Η ταινία απέσπασε βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, οπότε και πρωτοπροβλήθηκε στη χώρα μας, ενώ διανομή στις αίθουσες πήρε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

À mon âge je me cache encore pour fumer (2016)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Rayhana Obermeyer
Πρωταγωνιστούν: Hiam Abbass, Biyouna, Fadila Belkebla, Nadia Kaci, Nassima Benchicou, Sarah Layssac, Maymouna, Lina Soualem, Faroudia Amazit, Fethi Galleze
Διάρκεια: 90'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη (300 μέτρα περίπου από το χώρο των γυρισμάτων!!!!) στις 23 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: