24 Δεκ 2013

Montevideo: Taste of a dream

Στα 1930 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφασίζει τη διεξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη και αποστέλνει προσκλήσεις σε όλα τα μέλη της να στείλουν τις εθνικές τους ομάδες.
Στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας η εθνική ομάδα είναι ανοργάνωτη και βρίσκεται στο έρμαιο της αντίδρασης των Κροατών που δεν στέλνουν παίχτες στην εθνική λόγω της μεταφοράς της έδρας της τοπικής ομοσπονδίας από το Ζάγκρεμπ στο Βελιγράδι.
Στο Βελιγράδι δυο ομάδες, η BSK και η SK Jugoslavija, έχουν χωρίσει την πόλη στα δυο με την αντιπαλότητα τους, κάτι που είναι εμφανές και στις γειτονιές, αλλά και μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Όπως είναι προφανές, εθνική ομάδα με αντικρουόμενους παίκτες δεν μπορεί να οργανωθεί, ενώ ταυτόχρονα η άρνηση των Κροατών να στείλουν παίχτες λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη χορήγηση χρημάτων για την αποστολή της εθνικής εκ μέρους του βασιλιά Καρατζόρτζεβιτς.
Όταν ένας πρώην διαιτητής, ο Μπόσκο Σιμόνοβιτς, θα εντοπίσει έναν νεαρό παίκτη, τον Αλεκσάνταρ Τίρνανιτς "Τίρκε", σε μια φτωχογειτονιά του Βελιγραδίου, και θα τον φέρει στην BSK, θα ανοιχτεί μια μεγάλη προοπτική για τον νεαρό, που έχοντας χάσει τον πατέρα του στον πρόσφατο πόλεμο, η δουλειά του ράφτη φαινόταν μονόδρομος για εκείνον.
Σύντομα, ο Τίρνανιτς θα μπει στην ομάδα και θα εντυπωσιάσει, ενώ θα δημιουργήσει ένα αχτύπητο δίδυμο με τον συμπαίκτη του, Μόσα Μαριάνοβιτς, των οποίων οι σχέσεις θα περάσουν από χίλια κύματα, μέχρι ο παλαιότερος Μόσα να αποδεχτεί το νεότερο Τίρκε. Οι δυο τους θα βρεθούν σε σύγκρουση, όταν θα προσεγγίσουν ο ένας την κοπέλα που αγαπάει ο άλλος, όμως τα πάντα θα λυθούν χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός. Όταν ο Μόσα θα δεχτεί επίθεση στο δρόμο από τον γιο του πρωθυπουργού για τα μάτια της όμορφης Βαλέρια, τότε συμπαίκτες και αντίπαλοι (παίκτες της SK Jugoslavija) θα τρέξουν να τον σώσουν και να τρέψουν σε φυγή τους αλήτες που επιτέθηκαν στο συνάδελφό τους.
Μέσα στο κρατητήριο πλέον, οι αντίπαλοι μέσα στο γήπεδο θα γίνουν ένα και θα πειστούν να δημιουργήσουν την εθνική ομάδα, ξεχνώντας την αντιπαλότητά τους. Οι άλλοτε εχθροί στο γήπεδο, με μπροστάρηδες τον Τίρκε, τον Μόσα, αλλά και τον Μιλουτίνατς από την SK Jugoslavija, θα φτιάξουν μια αξιόλογη εθνική ομάδα υπό τις οδηγίες του τρελού Μπόσκο. Όμως αυτό δεν αρκεί για να πάει η ομάδα στην Ουρουγουάη. Λείπει η οικονομική στήριξη και τότε είναι που ο απλός λαός, χωρίς να περιμένει βοήθεια από το παλάτι, θα δώσει τον οβολό του ώστε η ομάδα αυτή να δοξάσει τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού Ντράγκαν Μπγιελογκίρλιτς, στην οποία ξανασυνεργάζεται σεναριακά αυτή τη φορά με τον σκηνοθέτη Σέρτζαν Ντραγκόγιεβιτς ("Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται"), αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στη Σερβία και οδήγησε στη δημιουργία και τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στην ταινία, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η συνέχεια της ταινίας που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2014. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τα οποία συνέθεσε ο αθλητικογράφος Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς στο ομώνυμο μυθιστόρημά του.
Η ταινία μας μεταφέρει στην περίοδο του Μεσοπολέμου, στη δεκαετία του '30, σε μια χώρα που εκείνη την περίοδο ήταν σχετικά καινούρια και έψαχνε τρόπους να διακριθεί. Το ποδόσφαιρο θεωρούταν ως ένα άθλημα ευγενικό και κάθε μορφή βίας ήταν ατιμωτική για όποιον την εφάρμοζε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το ίδιο ίσχυε και ακόμη για τους παίκτες που με τις ενέργειές τους ταπείνωναν τους αντιπάλους τους.
Αναπόφευκτα ο ρόλος της πολιτικής δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την πλοκή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αστέρι της SK Jugoslavija, Μιλούτιν Ιβάνοβιτς "Μιλουτίνατς", που λόγω της αριστερής του ιδεολογίας συχνά έμπαινε στο μάτι της εξουσίας (για την ιστορία ο εν λόγω ποδοσφαριστής εκτελέστηκε από τους Ναζί το 1943 για την αντιστασιακή του δράση), ενώ η ίδια ιδεολογία ήταν και η αιτία της αντιπαλότητας των δύο μεγάλων συλλόγων του Βελιγραδίου και των οπαδών τους. Με ακρίβεια περιγράφεται η πολιτική ιστορία του νέου αυτού κράτους στις αρχές της δεκαετίας του '30, όπως ο ρόλος του βασιλιά και η στάση των Κροατών.
Η ταινία σήμανε την είσοδο πολλών ταλαντούχων νέων Σέρβων ηθοποιών, τα ονόματα των οποίων θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον. Απέσπασε σημαντικές διακρίσεις σε φεστιβάλ της Ανατολικής Ευρώπης, με βραβείο κοινού σε Μόσχα και Πούλα, ενώ είχε αποτελέσει και την επιλογή της Σερβίας για τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2011. Στη χώρα μας δεν πήρε ποτέ διανομή, για το λόγο αυτό η δημοσίευση δεν έχει ελληνικό τίτλο, αλλά τον τίτλο της διεθνούς διανομής της ταινίας.


Montevideo, Bog te video! (2010)
Σκηνοθεσία: Dragan Bjelogrlić
Σενάριο: Ranko Božić, Srđan Dragojević, Vladimir Stanković
Πρωταγωνιστούν: Miloš Biković, Petar Strugar, Nina Janković, Danina Jeftić, Mima Karadžić, Branimir Brstina, Nebojša Ilić, Vojin Ćetković, Viktor Savić, Nikola Đuričko, Sergej Trifunović, Predrag Vasić, Srđan Todorović, Boda Ninković, Tamara Dragićević
Διάρκεια: 140'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: