21 Δεκ 2013

Μαρίκεν

Όταν ο γέρος Άρτσιμπαλντ, κυνηγημένος από την κόμησσα της περιοχής, βρίσκει στο δρόμο ένα εγκαταλελειμένο μωρό με το μήνυμα στο μπλουζάκι του "Φροντίστε την Μαρίκεν", αποφασίζει να πάρει και να μεγαλώσει μόνος του το μωρό στο Μαγεμένο Δάσος. Της μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει, κάτι που δεν συνηθιζόταν για τα παιδιά της εποχής εκείνης, και να ζει στη φύση.
Όταν η Μαρίκεν ώριμη πλέον θα βρει σκοτωμένη την κατσίκα του Άρτσιμπαλντ, θα ξεκινήσει μόνη της για την πόλη για να αγοράσει μια άλλη κατσίκα. Στο δρόμο θα πέσει στα δίχτυα της Μαύρης Χήρας, μιας δαιμονισμένης γυναίκας που στο παρελθόν είχε χάσει τους συγγενείς της από την επιδημία του Μαύρου Θανάτου. Με την πρόφαση ότι η Μαρίκεν είναι παιδί του Διαβόλου θα την φυλακίσει, μαζί με τον ανηψιό της, Ποντικο-Τζων, τον οποίο έχει φυλακίσει για τον ίδιο λόγο.
Όταν η Μαρίκεν θα ξεφύγει με τη βοήθεια του Ποντικο-Τζων, του υπόσχεται ότι θα επιστρέψει για να τον ελευθερώσει. Στην αγορά κι ενώ έψαχνε για κατσίκα, θα γνωρίσει τον Γιόαχιμ και τη σύζυγό του, Ιζαμπέλα, ηθοποιούς ενός περιοδεύοντος θιάσου, οι οποίοι θα την πάρουν μαζί τους.
Όμως η στριμμένη κόμησσα Γιοχάνα θα διώξει το θίασο από το κάστρο της και θα κρατήσει την Μαρίκεν, η οποία τόλμησε να της αντιμιλήσει και θα της θυμίσει την παιδική της ηλικία και την αντίδραση της ίδιας προς τον στριμμένο πατέρα της.
Η Μαρίκεν, όμως, δεν ήταν ευτυχισμένη. Στο μυαλό της είχε πάντα την Ιζαμπέλα και τον Γιόαχιμ, τον Ποντικο-Τζων και τον Άρτσιμπαλντ. Όταν η Ιζαμπέλα θα ζητήσει πίσω την Μαρίκεν από την κόμησσα, η Μαρίκεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει όλα όσα είχε σκοπό να κάνει όταν ξεκίνησε το ταξίδι της.

Ένα μεσαιωνικό ολλανδικό παραμύθι αναβιώνει στη μεγάλη οθόνη. Τοποθετημένη η ιστορία σε ένα επαρχιακό τοπίο του Μεσαίωνα, αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που έχοντας εφόδιο τις γνώσεις που πήρε από τον άνθρωπο που το μεγάλωσε, μέσα σε λίγες ημέρες γνωρίζει τον πραγματικό κόσμο με όλα τα καλά του και τα άσχημά του. Μεγαλωμένη διαβάζοντας ότι "το ανθρώπινο είδος είμαι μια φάρσα", η Μαρίκεν θα δει με τα ίδια της τα μάτια τους ανθρώπους και δεν θα διστάσει να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στο άδικο.
Η ταινία παρά το ότι διασκευάζει ένα παραμύθι, απευθύνεται και σε μικρούς και σε μεγάλους παρέχοντάς μας αισιόδοξα μηνύματα. Απέσπασε βραβείο στο Φεστιβάλ Παιδικής ταινίας του Σικάγο.

Mariken (2000)
Σκηνοθεσία: André van Duren
Σενάριο: Willeke van Ammelrooy, Kim van Kooten, Peter van Gestel
Πρωταγωνιστούν: Laurien Van den Broeck, Jan Decleir, Ramsey Nasr, Kim van Kooten, Willeke van Ammelrooy, Johanna ter Steege, Willem Van den Broeck, Dora van der Groen
Διάρκεια: 92'

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: