15 Σεπ 2012

Σιωπηλός γάμος

Ένα τηλεοπτικό συνεργείο επισκέπτεται τα ερείπια ενός εργοστασίου σε μια αγροτική περιοχή της Ρουμανίας, όπου επρόκειτο να χτιστεί ένα τουριστικό χωριό. Εκεί συναντούν ορισμένες μαυροφορεμένες γυναίκες, που ξεπροβάλλουν δειλά από τα ερείπια. Στην πραγματικότητα, στο συγκεκριμένο μέρος υπήρχε ένα χωριό πριν χτιστεί το εργοστάσιο.
Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στο 1953, όταν στο χωριό αυτό ένα νεαρό ζευγάρι, ο Γιάνκου και η Μάρα είναι έτοιμοι να παντρευτούν. Ενώ όλο το χωριό γνωρίζει για τα δυο νεαρά παιδιά, οι πατεράδες τους αν και αντιπαθούνται μεταξύ τους, αποφασίζουν να συμφιλιωθούν και να συμπεθερέψουν.
Τα πράγματα φαίνεται ότι κυλούσαν ομαλά. Ο γάμος έχει οριστεί για την προσεχή Πέμπτη. Όταν όμως την Κυριακή επισκέπτεται το χωριό ένα τσίρκο, βρίσκεται νεκρή στο δάσος κρατώντας το σήμα του σοβιετικού στρατού η Σμαράντα, μια νεαρή κοπέλα που επρόκειτο να παντρευτεί στο παρελθόν τον Γιάνκου και περιφερόταν συνέχεια με ένα λευκό νυφικό.
Σε μια προγαμιαία συνάθροιση, αργότερα, εμφανίζεται σαν πνεύμα η Σμαράντα, που έχει σκοπό να στοιχειώσει τον επικείμενο γάμο. Κι έτσι ακριβώς γίνεται.
Φτάνουμε στην Πέμπτη, τα πράγματα είναι έτοιμα για το γάμο και όλο το χωριό έχει συγκεντρωθεί. Εκείνη τη στιγμή φτάνει ο δήμαρχος μαζί με εκπροσώπους του κόμματος, που αναγγέλλουν ότι λόγω του θανάτου του Στάλιν την προηγούμενη ημέρα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι γάμοι, οι μουσικές και το γέλιο για μία εβδομάδα χωρίς εξαιρέσεις.
Τότε αποφασίζει η οικογένεια, κρυφά από το καθεστώς, να συνεχίσει το γάμο στο υπόγειο του σπιτιού με χαμηλό φωτισμό και χωρίς να ακούγεται άχνα. Επί 18 κινηματογραφικά λεπτά δεν ακούγεται τίποτα, παρά μόνο ήχοι φυσικοί, και η σιωπή διατηρείται με ευλάβεια, προσφέροντας μια εικόνα πολύ παράξενη για ένα γάμο. Όταν όμως ξεσπάει η βροχή έξω, ο πατέρας της νύφης δίνει το έναυσμα για το γλέντι. Και σε λίγο ο στρατός θα εισβάλει και θα συλλάβει όλους τους άντρες.

Μέσα από μια ιστορία τραγική, ο σκηνοθέτης στην πρώτη του -και μοναδική ως σήμερα- ταινία μεγάλου μήκους, επιτυγχάνει να μετριάσει την τραγικότητα και να προσδώσει κωμικό στοιχείο, γιατί ούτως ή άλλως "γάμο έχουμε", καθώς και να παρουσιάσει την αγροτική ζωή στη Ρουμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στα πρώτα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η ταινία απέσπασε βραβεία στη Ρουμανία, ενώ στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιουνίου 2010.

Nunta mută (2008)
Σκηνοθεσία: Horaţiu Mălăele
Σενάριο: Horaţiu Mălăele, Adrian Lustig
Πρωταγωνιστούν: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, Ioana Anastasia Anton, Luminita Gheorghiu, Dan Condurache, Serban Pavlu, Ovidiu Niculescu, Victor Rebengiuc
Διάρκεια: 84'

Δείτε το τρεήλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

1 σχόλιο:

Βερίκοκος Χρήστος είπε...

πολύ καλή η ταινία την έχω δει!!!
και γενικά όλες οι προτάσεις ταινιών μετράνε μπράβο... συμβουλεύομαι το μπλοκ σου!!!