30 Σεπ 2012

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια

Ο 16χρονος Γκέοργκ έμαθε να παρατηρεί τα αστέρια από τον πατέρα του, Γιαν Όλαβ. Λίγο πριν ξεκινήσει για μια εκδρομή από το Όσλο για τα κατάλευκα βουνά της Νορβηγίας, η μητέρα του, Βερόνικα, τού δίνει ένα φάκελο που περιέχει τρία γράμματα από τον πατέρα του, ο οποίος είχε πεθάνει από ασθένεια όταν ο Γκέοργκ ήταν 6 χρονών. Τα γράμματα έπρεπε να δοθούν στον Γκέοργκ όταν συμπλήρωνε τα 16, γιατί μόνο τότε θα μπορούσε να καταλάβει το νόημά τους.
Αν και αρχικά ο Γκέοργκ δεν δέχεται τα γράμματα, τελικά τα παίρνει μαζί του στην εκδρομή και αρχίζει να τα διαβάζει στην πορεία. Ο πατέρας του τού εξιστορούσε μια ιστορία που του είχε συμβεί πριν 20 χρόνια, όταν στο τραμ καθώς πήγαινε για τη σχολή του, συνάντησε μια κοπέλα που κρατούσε μια σακούλα με πορτοκάλια, την οποία ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και έκανε τα πάντα για να την δει και να την προσεγγίσει.
Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, ο Γκέοργκ στην εκδρομή γνωρίζει τη Στέλλα, κάνουν παρέα και της δείχνει να παρατηρεί τα αστέρια μέσα από το τηλεσκόπιο που του είχε αφήσει ο πατέρας του. Ταυτόχρονα, η ιστορία μεταφέρεται στο παρελθόν, όπου παρατηρούμε τον αγώνα που κάνει ο Γιαν Όλαβ για να προσεγγίσει το κορίτσι με τα πορτοκάλια.
Τελικά, αποδεικνύεται ότι όσο μικρή κι αν είναι η ζωή μας μέσα στην αιωνιότητα, η αγάπη είναι παντοτινή. Το γράμμα του Γιαν Όλαβ θα βοηθήσει τον Γκέοργκ να βρει την πραγματική αγάπη.
Ποια άραγε ήταν η κοπέλα με τα πορτοκάλια; Ήταν στο τραμ η πρώτη φορά που την συναντούσε ο Γιαν Όλαβ;

Η σκηνοθέτις Εύα Νταρ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιόσταϊν Γκάαρντερ σε μια ταινία που αποτελεί ύμνο για την παντοτινή και αιώνια αγάπη. Περιγράφει δύο ιστορίες που κινούνται παράλληλα, με διαφορά όμως 20 ετών. Αν και για τον Γκέοργκ αρχικά η ιστορία φαινόταν ως γλυκανάλατη, στο τέλος θα διαπιστώσει ότι δεν πρέπει να αφήσει καμία ευκαιρία για αγάπη χαμένη.
Στη χώρα μας η ταινία προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, πάνω από τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της στη Νορβηγία.

Appelsinpiken (2009)
Σκηνοθεσία: Eva Dahr
Σενάριο: Jostein Gaarder, Tom Gulbrandsen, Axel Helgeland, Andreas Markusson
Πρωταγωνιστούν: Annie Dahr Nygaard, Harald Thompson Rosenstrøm, Mikkel Bratt Silset, Emilie K. Beck, Rebekka Karijord, Glenn Erland Tosterud
Διάρκεια: 84'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας



Βαθμολογία υπογράφοντος: 7.5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 29 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: