29 Σεπ 2012

Για όλα φταίει το όνομά σου

Όπως γράφει η αφίσα της ταινίας: "Τα παιδιά είναι η αρχή της ευτυχίας, το όνομά τους όμως είναι η αρχή των μπελάδων", έτσι ακριβώς εκτυλίσσεται η ιστορία μας.
Ο Βενσάν καλείται από την αδερφή του, Μπαμπού, και τον σύζυγό της, Πιέρ, σε δείπνο μαζί με τον παιδικό τους φίλο, Κλοντ. Καλεσμένη είναι και η σύζυγος του Βενσάν, Άννα, η οποία περιμένει παιδί.
Ο Βενσάν, συντηρητικός σχετικά και πλακατζής, αποφασίζει να κάνει ένα χοντρό αστείο στους συνδαιτημόνες του. Γνωρίζοντας ότι η αδερφή του κι ο γαμπρός του είναι μορφωμένοι καθηγητές αριστερών πεποιθήσεων, καλεί τους φίλους του να μαντέψουν τι όνομα έχουν αποφασίσει από κοινού με την Άννα για να δώσουν στο παιδί.
Όταν το όνομα αποκαλύπτεται, εν τη απουσία της Άννας, προκαλείται έντονη αντίδραση από όλους. Βασιζόμενος πάνω στην παρεξήγηση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί βάσει ενός ιστορικού προσώπου που έφερε το όνομα αυτό και βάσει ενός χαρακτήρα της γαλλικής λογοτεχνίας που έφερε το ίδιο όνομα, ο Βενσάν θέλησε να δει την αντίδραση, η οποία ήταν καταιγιστική, καθώς (όπως σημειώνει και ένας καθηγητής του υπογράφοντος στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας) "το όνομα αυτό ευτυχώς έχει εξοβελιστεί από την ονοματοθεσία των λαών της Ευρώπης".
Ο Βενσάν αποκαλύπτει κρυφά στον Κλοντ ότι έκανε πλάκα, όμως αφήνει τους υπόλοιπους να νομίζουν ότι πρόκειται για το όνομα αυτό. Όταν έρχεται στο δείπνο και η Άννα, που δεν έχει ιδέα τι έχει προηγηθεί, οι παρεξηγήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ξεκινώντας από το σήμερα και φτάνοντας μέχρι και την παιδική ηλικία των πρωταγωνιστών, και γίνονται αποκαλύψεις για παλιά καλά κρυμμένα μυστικά, που δημιουργεί μια διαρκώς κλιμακούμενη ένταση εκείνο το βράδυ ανάμεσα στους φίλους.

Τελικά ποιο ήταν το όνομα που έφερε τόση αναστάτωση στην παρέα; Η φιλία θα κλονιστεί μετά από όλο αυτό το επεισόδιο;

Ο Αλεξάντρ ντε λα Πατεγιέρ και ο Ματιέ Ντελαπόρτ μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο θεατρικό τους έργο που έσπασε ταμεία στη Γαλλία. Χρησιμοποιούν τους ίδιους ακριβώς ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν και στο θεατρικό έργο, πράγμα που εξασφαλίζει την επιτυχία της ταινίας, όπως ακριβώς απέδειξε και η αποδοχή της από το φιλοθεάμον κοινό της Γαλλίας. Το όνομα που αποκαλύφθηκε ήταν η αρχή μόνο για να ακολουθήσουν μια σειρά από αποκαλύψεις, που εγείρουν την προβληματική της παρέας, αλλά και του κοινού πάνω σε διάφορα ζητήματα που μπορεί να είναι από μικρής έως μεγάλης σημασίας, σε ζητήματα που μπορεί ούτε καν να μας προβλημάτιζαν αν και έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε καθημερινά.
Στη χώρα μας η ταινία προβάλλεται από τις 23 Αυγούστου 2012.

Le prénom (2012)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Alexandre de La Patellière, Matthieu Delaporte
Πρωταγωνιστούν: Patrick Bruel, Valérie Benguigui, Charles Berling, Guillaume de Tonquedec, Judith El Zein, Françoise Fabian
Διάρκεια: 109'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Φαργκάνη" στη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: