3 Νοε 2011

Μεσάνυχτα στο Παρίσι

Ο Γκιλ, συγγραφέας του Χόλλυγουντ που επιχειρεί να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα, και η μέλλουσα σύζυγός του, Ινές, βρίσκονται σε ταξίδι στο Παρίσι μαζί με τους γονείς της Ινές, που βρίσκονταν εκεί για επαγγελματικούς λόγους.
Ο Γκιλ, συνεπαρμένος από την ατμόσφαιρα του Παρισιού και ιδιαίτερα από τη δεκαετία του '20, προσπαθεί να πείσει την Ινές μετά το γάμο τους να εγκατασταθούν μόνιμα στο Παρίσι, κάτι που βρίσκει ανένδοτα αντίθετη την Ινές.
Ένα βράδυ ο Γκιλ αποφασίζει να μην ακολουθήσει την Ινές στην έξοδό της με έναν βαρετό, φλύαρο και ψευτοδιανοούμενο φίλο της, και να περπατήσει στο Παρίσι. Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά του μία άμαξα και τον προσκαλούν να μπει. Η άμαξα θα οδηγήσει τον Γκιλ σε μια άλλη εποχή της πόλης, τη δεκαετία του '20, την οποία τόσο πολύ θαύμαζε και θεωρούσε ως τη χρυσή εποχή της πόλης. Εκεί θα έρθει σε επαφή με καλλιτέχνες της εποχής, που ζούσαν στο Παρίσι, όπως οι Φιτζέραλντ, ο Χέμινγουεη, ο Νταλί, ο Μαν Ρέι, ο Μπουνιουέλ, και θα συνδεθεί με την Αντριάνα, την ερωμένη του Πικάσο. Την ημέρα επιστρέφει στον σύγχρονο κόσμο και κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα πηγαίνει στο σημείο από όπου τον παίρνει η άμαξα για το παρελθόν.
Μέσα του υπερίσχυει ο ρομαντισμός του παρελθόντος έναντι του βαρετού παρόντος και σύντομα θα έρθει σε μια άρνηση του παρόντος που θέλουν να του επιβάλλουν και προσπαθεί να δώσει στο παρόν του μια πινελιά του παρελθόντος που θαυμάζει και τον εμπνέει. Το ίδιο, όμως, θα βιώσει και η Αντριάνα που σε μια βόλτα της με τον Γκιλ, θα μπει στην ίδια άμαξα, που από τη δεκαετία του '20 θα τους οδηγήσει στην Belle Epoque, την οποία εκείνη θεωρεί ως τη χρυσή εποχή του Παρισιού.
Η ταινία πραγματεύεται την ανάγκη του ανθρώπου να ξεφύγει από το πεζό παρόν του και να αναζητήσει το παρελθόν του, να βιώσει εποχές που δεν έχει ζήσει ή εποχές στις οποίες θα ήθελε να είχε ζήσει, οι οποίες του προκαλούν θαυμασμό. Όλα αυτά συνθέτουν μία ρομαντική κωμωδία που συνδυάζει τη φαντασία με την πραγματικότητα με αλληλένδετο τρόπο, με τη μοναδική σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν.
Στη χώρα μας προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 6 Οκτωβρίου.

Midnight in Paris (2011)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Woody Allen
Πρωταγωνιστούν: Owen Wilson, Rachel McAdams, Corey Stoll, Kathy Bates, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Adrien Brody, Carla Bruni
Διάρκεια: 94'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: