13 Δεκ 2010

Στις παρυφές

Η Matilda έχει στη διάθεσή της μία ημέρα. Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή αποφυλακίζεται προσωρινά με ειδική άδεια για ένα 24ωρο, για να πάει στην κηδεία της μητέρας της. Η ίδια αποφασίζει να φύγει από τη χώρα, για να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο, με τη βοήθεια ενός φορτηγατζή.
Για να εξασφαλίσει, όμως, τα χρήματα που της χρειάζονται, στρέφεται προς τον αδερφό της και την απρόθυμη νύφη της, από τους οποίους ζητά να την πάνε στην κηδεία. Η νύφη αρνείται την οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ ο αδερφός της που δε θέλει να πάει κόντρα στη σύζυγό του, την βοηθάει σιωπηρά, αφήνοντας κάποια χρήματα στο αμάξι του.
Στη συνέχεια η Matilda στρέφεται στον προαγωγό και πρώην φίλο της, με τον οποίο έχει έναν 8χρονο γιο, και με τον οποίο είχε κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς πριν φυλακιστεί. Όταν ο προαγωγός της τής αποκαλύπτει ότι έχει κλείσει τον γιο τους στο ορφανοτροφείο, αποφασίζει να τον βρει και να τον πάρει μαζί της.
Από εκεί ξεκινάει ένας δρόμος που θα οδηγήσει σε δραστηριότητες για την εξασφάλιση χρημάτων για την αποπληρωμή του χρέους από τον προαγωγό προς αυτήν και στην επανασύνδεση της μητέρας με το γιο.
Θα καταφέρει, όμως, η Matilda να φτάσει με το γιο της έγκαιρα στην Κωστάντζα, ώστε να αποδράσει από τη χώρα;

Η ταινία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, που αφορούν τις διάφορες ώρες της ημέρας. Το πρωί γίνεται η επίσκεψη στον αδερφό της και η μετάβαση στην κηδεία, το μεσημέρι η επιστροφή στο Βουκουρέστι και η αναζήτηση του προαγωγού, και το απόγευμα η αναζήτηση του γιου. Τα κεφάλαια παρουσιάζονται ξεχωριστά και δεν συνδέονται σε κανένα σημείο, παρά μόνο στην παρουσία της Matilda και στην αγωνία της να φέρει σε πέρας το σχέδιό της με επιτυχία, καθώς και στην επικοινωνία της, είτε άμεση είτε τηλεφωνική, με τον φορτηγατζή που θα την έβαζε στο πλοίο από την Κωστάντζα.
Η ταινία προβλήθηκε στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος, ενώ η πρωταγωνίστρια, Ana Ularu, τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας.

Periferic (2010)
Σκηνοθεσία: Bogdan George Apetri
Σενάριο: Bogdan George Apetri, Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Tudor Voican
Πρωταγωνιστούν: Ana Ularu, Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora, Timotei Duma
Διάρκεια: 84'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: