6 Δεκ 2010

Μέσα από τις φλόγες

Στον Καναδά, η Jeanne και ο Simon Marwan, δίδυμα αδέλφια, ακούν από το συμβολαιογράφο τη διαθήκη της εκλιπούσας μητέρας τους, Nawal. Λαμβάνουν ο καθένας από ένα φάκελο, με σκοπό να τους παραδώσουν στον πατέρα τους, τον οποίο θεωρούσαν νεκρό, και στον αδελφό τους, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσαν.
Η Jeanne θα φύγει αμέσως για τη Μέση Ανατολή, από όπου καταγόταν η μητέρα τους, ώστε να πάρει πληροφορίες για τον άγνωστο αυτό πατέρα μέσω ατόμων που πιθανόν να γνώριζαν τη μητέρα τους. Αντίθετα, ο Simon προτιμά να μείνει στον Καναδά, μιας και θεωρούσε ότι αυτό ήταν κάποιο παιχνίδι της απόμακρης και ψυχρής μητέρας τους και δεν θέλει να εμπλακεί στα τερτίπια αυτά. Σύντομα, όμως, θα αναγκαστεί κι αυτός να κάνει το ταξίδι στη Μέση Ανατολή, για να συναντήσει την αδερφή του, μαζί με την οποία θα βρεθούν σε ένα αναπάντεχο παιχνίδι της μοίρας.
Η Jeanne, καθώς ερευνά στη Μέση Ανατολή, θα γνωρίσει στο πρόσωπο της μητέρας της έναν άνθρωπο που δεν ήξερε, έναν άνθρωπο που ποτέ δεν της αποκαλύφθηκε εν ζωή, μια γυναίκα που μαχόταν για την ειρήνη στην περιοχή, πέρα και πάνω από τις θρησκευτικές διαφορές που είχαν δημιουργήσει τις εντάσεις και έσπερναν το μίσος μεταξύ των ανθρώπων. Μια γυναίκα που φυλακίστηκε και βασανίστηκε, που έχασε τη νιότη της, για τα πιστεύω της.
Ο ερχομός του Simon θα δώσει το έναυσμα για την τελική λύση της υπόθεσης, η οποία θα πάρει δραματικές διαστάσεις. Η συνάντηση με τη νοσοκόμα που περιποιήθηκε τα μωρά που γέννησε η Nawal στη φυλακή, θα εντείνει τη δραματικότητα, αποκαλύπτοντάς τους ουσιαστικά την ιδιότητα του άγνωστου πατέρα τους.
Το δράμα, όμως, των δύο αδελφών δεν θα έχει φτάσει στο τέλος του. Η αναζήτηση του χαμένου αδελφού θα τους φέρει μπροστά σε μια τρομαχτική πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία, η οποία είναι βασισμένη πάνω στο θεατρικό έργο "Incendies" του Wajdi Mouawad. Ο συγγραφέας συνδύασε τη μυθοπλασία με ορισμένα πραγματικά γεγονόταS της δεκαετίας του '70 στη Μέση Ανατολή, ενώ στο δραματικό στοιχείο του είναι έντονη η επιρροή από τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή. Ο σκηνοθέτης Denis Villeneuve έχοντας απόλυτη ελευθερία κινήσεων από το συγγραφέα, κατάφερε να μεταφέρει το δράμα αυτό στη μεγάλη οθόνη με τρόπο μονάδικο, που καθηλώνει το θεατή από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό και τον κάνει να συμπάσχει με τα θύματα της όλης ιστορίας. Εναλλάσσει σκηνές από το παρόν και το παρελθόν, προβάλλοντας την ιστορία της ζωής της Nawal σε πρώτο πλάνο, αποκαλύπτοντας ο ίδιος με τον τρόπο του στα δύο αδέλφια αυτήν την ιστορία.
Στη χώρα μας, η ταινία προβλήθηκε στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ έκανε πρεμιέρα στα Φεστιβάλ της Βενετίας και του Τορόντο. Αποτελεί την πρόταση του Καναδά για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας του 2010.

Ιncendies (2010)
Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve
Σενάριο: Wajdi Mouawad (συγγραφέας θεατρικού έργου), Valérie Beaugrand-Champagne (σύμβουλος σεναρίου), Denis Villeneuve
Πρωταγωνιστούν: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard, Abdelghafour Elaaziz
Διάρκεια: 130'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: