15 Φεβ 2009

12


Ένας νεαρός Τσετσένος κατηγορείται για τη δολοφονία του Ρώσου πατριού του, που τύγχανε και αξιωματικός του στρατού. 12 ένορκοι θα κρίνουν αν ο νεαρός καταδικαστεί ή αν τον αφήσουν ελεύθερο. Μερικοί από τους 12 ενόρκους είναι: ένας ρατσιστής ταξιτζής, ένας ύποπτος γιατρός, ένας τηλεοπτικός παραγωγός, ένας επιζώντας του Ολοκαυτώματος, ένας φιγουράτος μουσικός, ένας διαχειριστής νεκροταφείου κλπ.
Το κάθε ένα από τα 12 αυτά πρόσωπα αντιπροσωπεύει μία από τις υπάρχουσες κοινωνικές συνιστώσες που εντέλει δίνουν την συνισταμένη της πάλαι ποτέ γεμάτης κλέους Ρωσίας.
Τι γίνεται όταν καλούνται να αποφασίσουν για την αθωότητα ή μη ενός ανθρώπου; Τι γίνεται όταν κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του; Μπορούν να μείνουν "ηθικοί" και άμεμπτοι ή επηρεάζονται; Η απόφαση θα είναι καταδικαστική και συνάμα σωτήρια ή θα είναι αθωωτική, αλλά συνάμα καταδικαστική; Πόσο λεπτή μπορεί να είναι αυτή η ισορροπία αθώωσης και καταδίκης; Πόσο επηρεάζει η σύγχρονη ρωσική κοινωνία μια τέτοια απόφαση;

Μια εξαιρετική ταινία, που κάνει τον θεατή να σκεφτεί για τις αποφάσεις που παίρνει, ιδιαίτερα όταν αφορούν άλλους, που κάνει τον θεατή να λαμβάνει υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν μια απόφαση καθώς και να αναλογιστεί τις συνέπειες που μπορεί αυτή η απόφαση να έχει.
Η ταινία είχε προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας το 2008, καθώς και για το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2007, ενώ το 2008 απέσπασε το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ. Είναι η πιο πρόσφατη ταινία του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη Никита Михалков (Nikita Mikhalkov) και αποτελεί ριμέικ της ταινίας του Sidney Lumet "12 Angry men" του 1957, προσαρμοσμένη φυσικά στα δεδομένα της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας και στα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Διανομή στη χώρα μας πήρε μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ταινία και βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, μπορούν να έρθουν στον κινηματογράφο Βακούρα τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου και ώρα 20:10 ή να επικοινωνήσουν μαζί μου μέχρι τις 15:00 της ίδιας ημέρας μέσω της παρούσας ιστοσελίδας για περισσότερες λεπτομέρειες.

12 разгневанных мужчин (2007)
Σκηνοθεσία: Nikita Mikhalkov
Σενάριο: Nikita Mikhalkov, Vladimir Moiseyenko, Aleksandr Tovototsky
Πρωταγωνιστούν: Sergey Makovetsky, Sergey Garmash, Aleksei Petrenko, Yuriy Stoyanov, Sergey Gazarov, Nikita Mikhalkov, Mikhail Yevremov, Valentin Gaft
Διάρκεια: 159'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια πολύ πολύ πολύ πολύ καλή ταινία! Από τις καλύτερες που έχω δει! Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!