9 Ιαν 2009

California Dreamin' (endless)


Επαρχία της Ρουμανίας εν έτει 1999. Ενώ μαίνονται οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Σερβία, μία αποστολή Αμερικανών στρατιωτών φτάνουν στο λιμάνι της Κωστάντζας, με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο. Όμως, υπολογίζουν χωρίς τον σταθμάρχη ενός μικρού χωριού στη Ρουμανία που τους απαγορεύει τη διέλευση από το χωριό, επειδή δεν είχαν κάποια έγγραφα, παρά την εντολή της κυβέρνησης για ανεμπόδιστη διέλευση. Τα κίνητρά του είναι πάντα υπό αμφισβήτηση, καθώς τυγχάνει να είναι αρχηγός της τοπικής μαφίας, όμως παράλληλα προσπαθεί να επιβάλλει τη νομιμότητα, καθώς του δίνεται το δικαίωμα αυτό.
Οι στρατιώτες αναγκάζονται να παραμείνουν περιμένοντας τα έγγραφα που χρειάζονται, ενώ παράλληλα ο δήμαρχος ετοιμάζει εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του χωριού.
Στο χωριό διαδραματίζονται διάφορες καταστάσεις με πρωταγωνιστές τους στρατιώτες, τους κατοίκους, τις κοπέλες του χωριού, με κατοίκους που αντιτίθενται στην τοπική μαφία, με τον άτεγκτο σταθμάρχη, τον υπομονετικό αρχηγό του τάγματος των στρατιωτών, σε ένα σκηνικό που κινείται από τα πλαίσια του παραλόγου μέχρι τα πλαίσια του κοινώς αποδεκτού με μια απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων, τόσο των πρωταγωνιστών όσο και των θεατών της ταινίας.
Αληθινός έρωτας ή απλή εκμετάλλευση της στιγμής; Ανεκπλήρωτος έρωτας ή απλή μακρά φιλία; Εμπιστοσύνη ή εξαπάτηση και προδοσία; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η ταινία και τα προβάλλει από την οπτική όλων των πρωταγωνιστών.

Ήταν η τελευταία ταινία του Ρουμάνου σκηνοθέτη Cristian Nemescu, της οποίας το μοντάρισμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του σκηνοθέτη τον Αύγουστο του 2006, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Αποτελεί μία από τις ταινίες που σηματοδοτούν την άνθιση του Ρουμανικού κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια, και παρακολουθείται άνετα και ευχάριστα, παρά τη μεγάλη διάρκειά της.
Η ταινία προβλήθηκε το 2007, χωρίς να κοπούν σκηνές που ο σκηνοθέτης προγραμμάτιζε να κόψει. Στη χώρα μας προβλήθηκε μονάχα στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2007), ενώ δεν πήρε διανομή αργότερα, ώστε να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες.

California dreamin´ (Nesfârşit) - 2007Σκηνοθεσία: Cristian Nemescu
Πρωταγωνιστούν: Armand Assante,
Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Ion Sapdaru, Jamie Elman, Alexandru Margineanu, Alexandru Dragoi, Andi Vasluianu, Sabina Branduse, Gabriel Spahiu, Constantin Dita, Eduard Dumitru
Διάρκεια: 155'

Δείτε το τρέηλερ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: