16 Ιαν 2009

Αθώες Φωνές


Ελ Σαλβαδόρ - δεκαετία '80. Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών του απελευθερωτικού μετώπου Farabundo Martí μαίνεται. Στο χωριό Cuscatachingo ζει ο 12χρονος Chava μαζί με τη μητέρα του και τη μικρή αδελφή του. Ο πατέρας του είχε φύγει μόλις ξέσπασε ο εμφύλιος, ενώ ο θείος του έχει πάρει το μέρος των ανταρτών, που έχουν στρατοπεδεύσει κοντά στο χωριό. Έτσι, ξαφνικά γίνεται αρχηγός της οικογένειάς του.
Έχοντας αρχικά άγνοια του κινδύνου που παραμόνευε, ζούσε μια φυσιολογική ζωή στο σχολείο και στο σπίτι. Όμως, όταν ο κυβερνητικός στρατός μπήκε στο σχολείο του και επιστράτευσε κάποιους φίλους του στον αγώνα κατά των ανταρτών, ο Chava άρχισε να καταλαβαίνει ότι η παιδική του ηλικία φτάνει στο τέλος της.
Το χωριό του πλέον έχει γίνει πεδίο μάχης. Πυροβολισμοί εκατέρωθεν σαρώνουν τη νύχτα. Ο Chava προσπαθεί στο σπίτι να προφυλάξει την αδελφή του, ενώ η μητέρα του κάνει διάφορες ευκαιριακές δουλειές. Ο ίδιος ο Chava δεν νοιάζεται πολύ να προφυλάξει τον ίδιο του τον εαυτό - η μητέρα του ανησυχεί γι' αυτόν και προσπαθεί μάταια με κάθε τρόπο να τον προφυλάξει, κάνοντας πολλές θυσίες. Αργότερα έρχεται η ώρα της γενικής επιστράτευσης των παιδιών του χωριού - τι θα πράξουν; θα μπορέσουν να αποφύγουν το μοιραίο; ποιο μέρος θα πάρουν; και πού θα τους οδηγήσει; θα σωθούν τελικά από το κακό που χτυπάει την πόρτα τους; ως πού μπορεί να φτάσει μια μητέρα ώστε να προφυλάξει τα παιδιά της;
Τι συμβολίζει το βατραχάκι; Τι μηνύματα στέλνει το απαγορευμένο τραγούδι;

Μια ταινία - ύμνος στην παιδική αθωότητα και κατακραυγή προς κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης των παιδικών ψυχών σε έναν άδικο πόλεμο, που μόνο τραύματα μπορεί να τους δημιουργήσει. Μια ταινία που βλέπει τον πόλεμο μέσα από το αθώο βλέμμα των παιδιών που τον βιώνουν, ένα βλέμμα που κάποιοι δεν θέλουν να είναι αθώο. Μια ταινία που συμμερίζεται την αγωνία των παιδιών στην προσπάθεια για επιβίωση, και την αγωνία των μεγαλυτέρων για την τύχη των παιδιών και την προστασία τους. Μια ταινία συγκινητική και ανθρώπινη, βασισμένη σε πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε κατά τον εμφύλιο του Ελ Σαλβαδόρ που κράτησε πάνω από μία δεκαετία.

Η ταινία προβλήθηκε στη χώρα μας στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο 2005, ενώ στις αίθουσες προβλήθηκε ελάχιστα μέσα στο 2006. Έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως η Γυάλινη Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Tromsø.

Voces inocentes (2004)
Σκηνοθεσία: Luis Mandoki
Σενάριο: Luis Mandoki, Oscar Orlando Torres
Πρωταγωνιστούν: Carlos Padilla, Leonor Varela, Gustavo Muñoz, José María Yazpik, Ofelia Medina, Daniel Giménez Cacho
Διάρκεια: 120'

Δείτε το τρέηλερ εδώ (στα ισπανικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: