19 Ιαν 2009

Το Κύμα


Ένας νεαρός καθηγητής κοινωνιολογίας στη Γερμανία, αναρχικών καταβολών, αναλαμβάνει παρά τη θέλησή του να διδάξει στους φοιτητές το μάθημα για το πολίτευμα της Ολιγαρχίας και τον τρόπο που αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία. Όταν οι φοιτητές αρχίζουν να αμφισβητούν το πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό σήμερα, που οι ιδέες του ναζισμού έχουν μπει στο περιθώριο, ο καθηγητής αναλαμβάνει να κάνει ένα πείραμα, ένα πείραμα που θα τον κάνει να απαρνηθεί τις ιδέες του, μόνο και μόνο για να πείσει τους φοιτητές ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν.
Το πείραμα όμως, αρχίζει και παίρνει τρομαχτικές διαστάσεις. Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές παρακολουθούν το μάθημα και μπαίνουν στο πνεύμα της ομάδας. Σιγά σιγά η ομάδα εξαπλώνεται σαν "κύμα" και παρασύρει ολοένα και περισσότερο κόσμο στην αγκάλη της, μια ομάδα που διέπεται πλέον από ολιγαρχικά πρότυπα.
Οι χαρακτήρες των ατόμων αλλάζουν, οι ζωές τους αλλάζουν, οι διαπροσωπικές σχέσεις τόσο του καθηγητή όσο και των φοιτητών με το περιβάλλον τους αλλάζουν, η βία εξαπλώνεται, το "κύμα" είναι έτοιμο να επικρατήσει και να παρασύρει τους πάντες. Όμως, υπάρχουν και οι φωνές διαμαρτυρίας, τα άτομα που νιώθουν ότι με τον τρόπο αυτό χάνουν τους φίλους τους, χάνουν αγαπημένα πρόσωπα, αναλαμβάνουν δράση. Στο τέλος, η συνειδητοποίηση της αλήθειας θα έρθει. Μήπως, όμως, τότε θα είναι αργά για όλους; Ή μήπως όχι;

Ένα δράμα που τα έχει όλα. Μια ταινία που κάνει τον θεατή να σκεφτεί ποιος είναι ο σωστός δρόμος, που καλεί τον θεατή να πάρει σαφή θέση ποιας πλευράς το μέρος θα πάρει. Αν "Οι ζωές των άλλων" αναφέρονταν σε ένα γεγονός που συνέβαινε στο παρελθόν, "Το Κύμα" έρχεται να δώσει μια διάσταση που εφαρμόστηκε στο παρελθόν και μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον, καθώς οι ιδέες αυτές υφέρπουν μέσα σε μια σύγχρονη κοινωνία, έρχεται να καταδικάσει την παράνοια των ολιγαρχικών συστημάτων, προβάλλοντας τις ιδέες τους στην πράξη, από τη γένεσή τους ως την κορύφωση, ώστε με την πτώση τους να επέλθει η τελική λύτρωση.

Η ταινία απέσπασε βραβεία στη Γερμανία. Στη χώρα μας προβάλλεται από το Νοέμβριο 2008 και έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Die Welle (2008)Σκηνοθεσία: Dennis Gansel
Σενάριο: Dennis Gansel, Peter Thorwarth - βασισμένο σε βιβλίο του Todd Strasser
Πρωταγωνιστούν: Jürgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Christiane Paul, Jacob Matschenz
Διάρκεια: 101'

Δείτε το τρέηλερ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: