27 Αυγ 2021

Η καλοσύνη των ξένων

 

Η Κλάρα φεύγει από το σπίτι της για τη Νέα Υόρκη μαζί με τους δυο γιους της, για να τους προστατέψει από το βίαιο πατέρα τους. Χωρίς χρήματα προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα, νόμιμα και μη, να προσφέρει στα παιδιά της μια εφήμερη στέγη και ένα πιάτο φαΐ.
Ο Μαρκ έχει πρόσφατα αποφυλακιστεί, με τη βοήθεια ενός φίλου του, δικηγόρου, του Τζον Πίτερ. Μη έχοντας δουλειά και στέγη και βασιζόμενος πάνω σε μια μικρή εμπειρία που είχε παλιότερα σε εστιατόρια, αναλαμβάνει να αλλάξει το πρόσωπο ενός παρακμιακού ρωσικού εστιατορίου της Νέας Υόρκης στα πρόθυρα του λουκέτου, του οποίου ιδιοκτήτης είναι ο εκκεντρικός Τιμοφέι.
Ο Τζεφ είναι ένας νεαρός ατζαμής, που δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία δουλειά και μοιραία μένει άστεγος, καθώς δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι του.
Η Άλις είναι μια καλόβολη και εργένισσα, όχι κατ’ επιλογήν, νοσοκόμα. Αναλαμβάνει επιπλέον βάρδιες άλλων συναδέλφων, όχι πάντα πρόθυμα, ενώ παράλληλα οργανώνει εθελοντικά ομαδικές συγκεντρώσεις ατόμων με στόχο τη συγχώρεση στην τοπική εκκλησία, της οποίας είναι παράλληλα και επιστάτρια. Παράλληλα φροντίζει και για το συσσίτιο των αστέγων, στο οποίο εμφανίζεται κάποια στιγμή ο Τζεφ και εντελώς τυχαία του δίνει πόστο στη διανομή φαγητού. Γενικά, δείχνει να έχει παραμελήσει εντελώς τον εαυτό της.
Οι ζωές των έξι παραπάνω ατόμων αρχίζουν σιγά σιγά να διασταυρώνονται σε διάφορα σημεία της ευρύτερης γειτονιάς της Νέας Υόρκης, με σημείο αναφοράς το εστιατόριο του Τιμοφέι.

Σε μια μεγαλούπολη όπου τα πάντα μετριούνται με το χρήμα, η ανθρωπιά μοιάζει με μια λέξη άγνωστη, την οποία κατανοούν μόνο όσοι έχουν βιώσει στο πετσί τους την αδικία. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους βρίσκουν ο ένας τη βοήθεια στο πρόσωπο του άλλου, με στόχο την επιβίωση μέσα σε μια ανθρωποφάγο κοινωνία. Το ζητούμενο είναι η ενότητα, μια έννοια τόσο δυσνόητη αλλά παράλληλα τόσο απαραίτητη, ώστε να προχωρήσει ο κόσμος μπροστά και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που θα βρει στο διάβα του.
Η ταινία μας δείχνει ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο αυτό. Τον μοιραζόμαστε μαζί με το διπλανό και τον παραδιπλανό και τον παρα-παραδιπλανό μας και ούτω καθ’ εξής. Το να αδιαφορούμε για τον άλλο είναι εύκολο, το να ενδιαφερόμαστε όμως είναι ωφέλιμο. Σήμερα μπορεί να έχει ο διπλανός μας ανάγκη, αύριο μπορεί να την έχουμε εμείς. Και μόνο όταν υπάρχει κατανόηση θα μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να προοδεύσουμε ως κοινωνία.
Παρόλο που η ταινία απέσπασε μέτριες κριτικές, άποψη της σελίδας είναι ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Ίσως οι κριτικές να προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχουν βιώσει το δράμα και την αγωνία των πρωταγωνιστών και γι’ αυτό να μην έχουν κατανοήσει τις ανάγκες τους. Είναι από τις ταινίες, που θα λέγαμε ότι καλό είναι να αγνοηθούν πλήρως οι διάφορες κριτικές, ακόμη και η παρούσα, και ο θεατής καλό είναι να προσπαθήσει να ταυτιστεί με κάποιον από τους πρωταγωνιστές, ώστε να βιώσει την ταινία έτσι όπως πρέπει.

The kindness of strangers (2019)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Lone Scherfig
Πρωταγωνιστούν: Zoe Kazan, Andrea Riseborough, Caleb Landry Jones, Tahar Rahim, Jay Baruchel, Bill Nighy, Jack Fulton, Finlay Wojtak-Hissong, Esben Smed
Διάρκεια: 112’

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8+/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Φλοίσβος στην Αλεξανδρούπολη στις 16 Αυγούστου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: