21 Ιαν 2019

Κάτω από το δέντρο

Ο Άτλι και η Άγκνες δεν βιώνουν έναν πολύ ευτυχισμένο γάμο. Ένα βράδυ η Άγκνες τσακώνει τον Άτλι να βλέπει στον υπολογιστή ένα ερασιτεχνικό βίντεο που είχε γυρίσει στο παρελθόν με την πρώην του και τον διώχνει από το σπίτι. Ταυτόχρονα του απαγορεύει να βλέπει την κόρη τους, Άσα.
Ο Άτλι γυρίζει στο σπίτι των γονιών του. Η μητέρα του, Ίνγκα, δεν έχει ξεπεράσει το χαμό του άλλου της γιου, ενώ ταυτόχρονα οι γείτονες στο διπλανό σπίτι συνεχώς τους διαμαρτύρονται γιατί το δέντρο που έχουν στην αυλή ρίχνει όλη τη σκιά στην δική τους αυλή και η σύζυγος δεν μπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία.
Σύντομα τα πράγματα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα θα πάρουν μια ανεξέλεγκτη τροπή με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πρωταγωνιστές.

Η ταινία αποτελεί μια μαύρη κωμωδία που μας δείχνει πού μπορούν να οδηγηθούν κάποιες καταστάσεις όταν δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση. Το στοιχείο φυσικά της υπερβολής είναι έντονο, καθώς μια τυπική ήσσονος σημασίας διαμάχη κλιμακώνεται τόσο έντονα που φτάνει εντελώς στο άλλο άκρο, όπου ουσιαστικά κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος. Τελικά, η ζωή είναι μικρή για να σκοτωνόμαστε για πράγματα που λύνονται τόσο απλά και καθαρά. Ή μήπως η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια που πάντα ψάχνει κάποια αφορμή για να δημιουργήσει πρόβλημα;
Η ταινία απέσπασε βραβεία στην Ισλανδία, αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ στην Αμερική και υπήρξε η πρόταση της Ισλανδίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας του 2017, χωρίς όμως να διακριθεί. Στη χώρα μας είχε προβληθεί αρχικά στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όμως διανομή πήρε πάνω από έναν χρόνο αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου 2019.

Undir trénu (2017)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Πρωταγωνιστούν: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Lára Jóhanna Jónsdóttir, Selma Björnsdóttir
Διάρκεια: 89'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη στις 19 Ιανουαρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: