23 Απρ 2018

Μποέμικη ψυχή

Μια νεαρή Ελληνίδα, η Τζαμ, αποστέλλεται από το θείο της, βετεράνο καραβοκύρη και παθιασμένο λάτρη του ρεμπέτικου, να βρει στην Κωνσταντινούπολη ένα σπάνιο τμήμα κινητήρα για το σκάφος του. Ανήσυχη ψυχή και λάτρης της ρεμπέτικης μουσικής και η ίδια βρίσκεται πάντα στον κίνδυνο να μπλέξει σε άσχημες καταστάσεις.
Στην Κωνσταντινούπολη θα συναντήσει μια νεαρή Γαλλίδα, την Αβρίλ, εθελόντρια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που είχε ξεμείνει χωρίς χρήματα. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι επιστροφής γεμάτο απρόοπτα και περίεργες συναντήσεις, πάντα υπό τους ήχους της ρεμπέτικης μουσικής. Η μεταξύ τους φιλία θα δοκιμαστεί σε πολλές περιπτώσεις, όμως η κοινή ελπίδα θα κάνει τις δυο κοπέλες να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο τους ώστε να φτάσουν τελικά στη Μυτιλήνη.

Η ταινία από την αρχή έως το τέλος της είναι γεμάτη από μουσική, η οποία κινεί την υπόθεση και βρίσκεται πάντα στο φόντο των περιπετειών των δύο κοριτσιών. Από τη μια έχουμε μια κοπέλα που δεν φοβάται τίποτα, που ξέρει να χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα ώστε να πετυχαίνει το σκοπό της. Είναι μία κοπέλα που ξέρει ότι δεν πρέπει να φοβάται και ξέρει πώς να το κάνει αυτό. Από την άλλη έχουμε μια κοπέλα που βρίσκεται στα χαμένα, μόνη σε έναν τόπο που δεν γνωρίζει κανέναν. Σύντομα θα η Τζαμ θα πάρει υπό την προστασία της την αδύναμη κοπέλα και θα της εμφυσήσει τη δύναμη της ελευθερίας.
Πέρα από την προφανή ιστορία, στην ταινία γίνονται υπαινιγμοί και για την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και για το προσφυγικό πρόβλημα που ταλανίζει τον τόπο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όμως, μέσα σε όλα αυτά είναι και η μουσική που κάνει τον άνθρωπο να ξεχνάει τις σκοτούρες του και να του δίνει μια πρόσκαιρη λύση στην ψυχή του.
Η ταινία προβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Απριλίου 2018.

Djam (2017)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Tony Gatlif
Πρωταγωνιστούν: Δάφνη Πατακιά, Simon Abkarian, Maryne Cayon, Κίμων Κουρής, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ελευθερία Κόμη, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Σόλων Λέκκας
Διάρκεια: 97'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη στις 20 Απριλίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: