7 Μαρ 2016

Λουλούδια

Η Άνε είναι μια φιλήσυχη 40άρα γυναίκα που εργάζεται σε μια εταιρία κατασκευών και ζει με το σύζυγό της, ο οποίος αδιαφορεί για εκείνη. Ξαφνικά στην πόρτα της ένας διανομέας θα φέρει μια ανθοδέσμη με λουλούδια από άγνωστο αποστολέα. Κάθε βδομάδα την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα μια νέα ανθοδέσμη από τον μυστηριώδη αποστολέα θα φτάνει στην πόρτα της Άνε, αναστατώνοντας τη ζωή της, παράλληλα όμως κάνοντάς την να νιώθει ότι πραγματικά υπάρχει κάποιος άνθρωπος που την σκέφτεται.
Ο Μπενιάτ ζει με τη σύζυγό του, Λούρδες, η οποία έχει κάκιστες σχέσεις με τη μητέρα του, Τερέ. Όταν ο Μπενιάτ σκοτώνεται σε τροχαίο, οι δύο γυναίκες κόβουν κάθε επαφή, ώσπου μια μέρα μετά από τρία χρόνια μια απρόσμενη συνάντηση, θα προκαλέσει τη Λούρδες να ανασκαλίσει το παρελθόν της. Μυστηριώδη λουλούδια από άγνωστο αποστολέα εμφανίζονται στην κολόνα, όπου σκοτώθηκε ο Μπενιάτ, τα οποία ανανεώνονται κάθε βδομάδα. Η Λούρδες, που δεν είχε επισκεφτεί το σημείο ποτέ ως τότε, έχει πλέον βάλει στόχο να μάθει ποιος ή ποια αφήνει λουλούδια στο νεκρό σύζυγό της και για ποιο λόγο.

Η ταινία μας αφηγείται ένα ιδιότυπο και ονειρικό ερωτικό τρίγωνο, το οποίο δεν υπήρξε ποτέ και ούτε φαίνεται ότι υπήρχε ποτέ πρόθεση να γίνει πραγματικότητα. Δύο άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν κι ούτε είχαν ποτέ μιλήσει ένιωθαν τόσο οικεία ο ένας προς τον άλλον, που αυτή η μυστηριώδης επαφή τους έκανε να ξεφύγουν από την πραγματικότητα της ζωής τους. Η ανάγκη για επικοινωνία είχε ως μέσο έκφρασης ένα μπουκέτο λουλούδια, ενώ τα ίδια λουλούδια θα φέρουν κοντά κι άλλους ανθρώπους άγνωστους ή και γνωστούς μεταξύ τους. Κι εκεί που η μελαγχολία κυριεύει τις ψυχές των πρωταγωνιστών, ένα μπουκέτο λουλούδια έρχεται να τις γλυκάνει και να κάνει τους πρωταγωνιστές να δουν τη ζωή με μια άλλη οπτική.
Η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία σε μικρά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ενώ υπήρξε η πρώτη ταινία εξ ολοκλήρου γυρισμένη στη βασκική γλώσσα, που προτάθηκε από την Ισπανία για τα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, χωρίς όμως να καταφέρει να φτάσει ως τις τελικές υποψηφιότητες. Στη χώρα μας προβάλλεται από τις 3 Μαρτίου 2016.

Loreak (2014)
Σκηνοθεσία: Jon Garaño, José Mari Goenaga
Σενάριο: Jon Garaño, José Mari Goenaga, Aitor Arregi
Πρωταγωνιστούν: Nagore Aranburu, Itziar Ituño, Itziar Aizpuru, Josean Bengoetxea, Egoitz Lasa, Ane Garabain, José Ramón Soroiz, Jox Berasategi
Διάρκεια: 99'

Δείτε το τρεήλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος:  7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 5 Μαρτίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: