22 Φεβ 2016

Το Δωμάτιο

Ο πεντάχρονος Τζακ μαζί με τη νεαρή μητέρα του, Τζόι, ζουν σε ένα στενό δωμάτιο που φωτίζεται από ένα μικρό φεγγίτη. Είναι το μόνο σπίτι που έχει γνωρίσει και ο μόνος άνθρωπος που έχει γνωρίσει στη ζωή του. Οι δυο τους είναι αναγκασμένοι να ζουν εκεί μέσα και να μην μπορούν να βγουν από εκεί, αφού ένας μυστήριος τύπος, ο ΣαταΝίκ, πριν επτά χρόνια απήγαγε και βίασε την Τζόι και την κρατάει εσώκλειστη όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να ξέρει κανείς στον έξω κόσμο τι συμβαίνει.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα διάφορα αντικείμενα του δωματίου, από τις γλάστρες ως το νεροχύτη και την μπανιέρα, είναι οι μοναδικοί φίλοι του Τζακ. Μη έχοντας ελπίδα ότι θα απελευθερωθεί ποτέ, η Τζόι προσπαθεί να δημιουργήσει έναν φανταστικό κόσμο, ώστε να μπορεί κι ο Τζακ να ονειρεύεται. Όταν όμως συμπληρώνει τα 5 του χρόνια ο Τζακ, η μητέρα του θα βρει τρόπο να τον απελευθερώσει, για να γνωρίσει τον πραγματικό κόσμο, ώστε κι η ίδια να μπορέσει να γλιτώσει από τα νύχια του απαγωγέα-βιαστή της.

Η ταινία χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος βρισκόμαστε στο "Δωμάτιο", όπου έχει χτιστεί όλη η σχέση μητέρας-γιου μέσα από αντίξοες και πραγματικά ασφυκτικές, κλειστοφοβικές συνθήκες, σε ένα σκηνικό που μπορεί να μας θυμίσει τον "Κυνόδοντα", αλλά με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό. Μητέρα και γιος βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο για πολλά χρόνια. Η μητέρα βρέθηκε εκεί λόγω απαγωγής, ο γιος γεννήθηκε εκεί. Για τη μητέρα ο γιος της είναι πλέον η ζωή της, η ελπίδα της. Για το γιο η μητέρα του είναι ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζει. Η μητέρα δεν θέλει ο γιος να ξέρει τον πατέρα του κι ούτε επιτρέπει στον πατέρα να τον κοιτάξει. Η σχέση μητέρας και γιου αναπτύσσεται μέσα από τις όποιες καθημερινές δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και φτάνουν στα όρια της εξάρτησης.
Το δεύτερο μέρος χάνει αρκετά από την αίγλη του πρώτου. Μας δείχνει τον αντίκτυπο που είχε στην οικογένεια της Τζόι η απαγωγή-εξαφάνισή της, ενώ κάνει μια πολύ επιδερμική κριτική στην αντιμετώπιση του γεγονότος από τον τύπο, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει αρκετά την έμφαση στη σχέση μητέρας και γιου, που κατά τη γνώμη του γράφοντος, είναι η πεμπτουσία της εν λόγω ταινίας.
Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει πληθώρα βραβείων σε φεστιβάλ σε ΗΠΑ και Καναδά, καθώς και στην Ευρώπη, ενώ έχει ήδη προταθεί για 4 Όσκαρ, ένα εκ των οποίο για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την Μπρι Λάρσον, που ήδη έχει αποσπάσει τη Χρυσή Σφαίρα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον 9χρονο Τζέικομπ Τρέμπλεϊ στο ρόλο του 5χρονου αγοριού με την κοριστίστικη όψη, Τζακ.
Στη χώρα μας προβάλλεται από τις 4 Φεβρουαρίου 2016.

Room (2015)
Σκηνοθεσία: Lenny Abrahamson
Σενάριο: Emma Donoghue (ομώνυμο βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Joan Allen, William H. Macy, Tom McCamus
Διάρκεια: 118'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: α' μέρος 9/10, β' μέρος 7/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Κολοσσαίον" στη Θεσσαλονίκη στις 21 Φεβρουαρίου 2016 

Ενημέρωση (29/02/2016): Η Μπρι Λάρσον απέσπασε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της Τζόι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: