19 Οκτ 2014

Το ανθρώπινο κεφάλαιο

Παραμονή Χριστουγέννων και λίγο έξω από το Μιλάνο, ένας οδηγός χτυπάει έναν ποδηλάτη και τον εγκαταλείπει. Ο ποδηλάτης αργότερα καταλήγει.
Μέσα από αυτό το δυστύχημα, όμως, επηρεάζεται η ζωή δύο οικογενειών, του πλούσιου επιχειρηματία Μπερνάσκι και του μεσίτη Οσσόλα.
Γυρνώντας το χρόνο πίσω έξι μήνες, βλέπουμε τον Μπερνάσκι να είναι έτοιμος να κλείσει μια πολύ συμφέρουσα οικονομική συμφωνία, κάτι που προσελκύει τον μάλλον αφελή μεσίτη να επενδύσει κι αυτός ένα σημαντικό ποσό στη δουλειά αυτή, καθώς η κόρη του, Σερένα, συνδέεται συναισθηματικά με τον γιο του Μπερνάσκι, Μάσσιμο. Παράλληλα, ως τμήμα αυτής της οικονομικής συμφωνίας, η Κάρλα, σύζυγος του Μπερνάσκι και πρώην ερασιτέχνης ηθοποιός, επιθυμεί να αποκτήσει και να επαναδραστηριοποιήσει ένα θέατρο της πόλης, που ετοιμάζεται να κλείσει, παρά τις αντιρρήσεις του συζύγου.
Μέσα, όμως, στους έξι αυτούς μήνες που μεσολαβούν, μια σειρά από γεγονότα που ξεκινούν από την κατάρρευση της συμφωνίας και ουσιαστικά προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα φέρουν τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με μια νέα κατάσταση που επηρεάζεται από το δυστύχημα.

Η ταινία χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια, τα τρία από τα οποία εμβαθύνουν στη ζωή τριών από τους πρωταγωνιστές κατά τους τελευταίους έξι μήνες, του πατέρα Οσσόλα, της Κάρλα και της Σερένα, ενώ το τέταρτο αναφέρεται στην επαύριο του δυστυχήματος και στο πώς καλούνται οι πρωταγωνιστές να διαχειριστούν τη νέα αυτή κατάσταση, σύμφωνα με το δικό τους προσωπικό συμφέρον, όταν γίνεται γνωστό το δυστύχημα.
Παρόλο που η κεντρική ιστορία παρουσιάζεται τρεις φορές, η οπτική γωνία του καθενός πρωταγωνιστή στο αντίστοιχο κεφάλαιο της ταινίας προσθέτει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία πάνω στα οποία χτίζεται η πραγματικότητα του τι πραγματικά συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ. Το τελευταίο κεφάλαιο θα επιφέρει την κορύφωση του δράματος και θα φέρει τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με την πραγματικότητα.
Η ταινία απέσπασε πληθώρα βραβείων στην Ιταλία και θα αποτελέσει την πρόταση της χώρας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, ελπίζοντας σε επανάληψη της περσινής κατάκτησής του. Στη χώρα μας προβάλλεται από τις 16 Οκτωβρίου 2014.

Il capitale umano (2013)
Σκηνοθεσία: Paolo Virzì
Σενάριο: Paolo Virzì, Francesco Bruni, Francesco Piccolo, Stephen Amidon (βιβλίο)
Πρωταγωνιστούν: Fabrizio Bentivoglio, Valeria Bruni Tedeschi, Matilde Gioli, Fabrizio Gifuni, Guglielmo Pinelli, Valeria Golino, Luigi Lo Cascio, Giovanni Anzaldo, Gianluca Di Lauro
Διάρκεια: 111'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας) στη Θεσσαλονίκη στις 18 Οκτωβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: