21 Μαρ 2014

Το δέντρο και η κούνια

Η Ελένη είναι επιτυχημένη γιατρός στο Λονδίνο, όπου αναγορεύεται σε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο. Όταν ο Βρετανός σύζυγός της, τραπεζικός, παίρνει μετάθεση στην Κίνα, μένει μόνη της με την 8χρονη κόρη της.
Ένα γράμμα του πατέρα της θα την κινήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο χωριό της για μερικές ημέρες. Εκεί θα ανακαλύψει ότι μία κυρία από τη Σερβία, η Νίνα, μαζί με την 11χρονη κόρη της κατοικούν μαζί με τον πατέρα της και τον βοηθούν.
Στην επιστροφή της στο χωριό, η Ελένη θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιες παραξενιές του πατέρα της και την επιθυμία του να διευθύνει η ίδια ένα ίδρυμα για παιδιά μεταναστών που σχεδιάζει ο ίδιος να μετατρέψει το πατρογονικό τους σπίτι. Οι αντιδράσεις πολλές και από την ίδια, που έχει μια στρωμένη δουλειά με προοπτικές στην Αγγλία, αλλά και από την τοπική κοινωνία του χωριού, στο οποίο ο πατέρας της τυγχάνει δήμαρχος.
Τότε είναι που η Ελένη θα ανακαλύψει ορισμένες κρυφές πτυχές στη ζωή του πατέρα της, από την περίοδο που ζούσε εξόριστος, τα οποία μυστικά τα είχε κρατήσει κρυφά όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελένη θα ανακαλύψει έναν άνθρωπο τόσο γνωστό και συνάμα τόσο άγνωστο από αυτό που ήξερε.
Ποιος θα είναι ο ρόλος της Νίνα στην όλη ιστορία και πώς θα επηρεαστεί η Ελένη από τα νέα δεδομένα για τη ζωή της που θα της φέρει η επιστροφή της; Τελικά πατρίδα κάποιου είναι το τόπος όπου ζει ή εκεί που βρίσκονται οι ρίζες του;

Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της πατρίδας και τη σύνδεσή του με τα ταραγμένα Βαλκάνια από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και την άνοδο διαφορετικών καθεστώτων μέχρι τη σημερινή εποχή και τον κατακερματισμό των εθνών που έχει συντελεστεί. Έχουμε ένα παζλ τριών ανθρώπων με διαφορετικό παρελθόν αλλά με πολλά κοινά στοιχεία, τα οποία καλούνται να συνθέσουν. Ο πατέρας Κυριάκος, έχοντας ζήσει ως πολιτικός πρόσφυγας στη Σερβία, νιώθει την ανάγκη να παραχωρήσει το σπίτι του για τις ανάγκες παιδιών πολιτικών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Έχοντας ο ίδιος δεχτεί μια νέα πατρίδα, θέλει να δώσει μια νέα πατρίδα σε παιδιά κατατρεγμένα. Η κόρη Ελένη, έχοντας φύγει από την Ελλάδα με τη θέλησή της και έχοντας μια αξιόλογη σταδιοδρομία, βλέπει περισσότερο ως πατρίδα της την Αγγλία κι όχι το χωρίο της, όμως σύντομα η μετάθεση του συζύγου της στην Κίνα, θα την κάνει να ξανασκεφτεί το τι μπορεί να είναι μια πατρίδα. Τέλος, η Νίνα, έχοντας βιώσει το μαρασμό της χώρας της μετά από τους πολέμους των περασμένων δεκαετιών, έρχεται στην Ελλάδα για να αναζητήσει το παρελθόν της και ίσως μια νέα πατρίδα, μια πατρίδα που δεν είναι τόσο ξένη για την ίδια.
Η ταινία αποτελεί μια αξιοπρεπής ελληνοσερβική παραγωγή με αξιόλογο καστ και όμορφη σκηνοθεσία και παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία η ιστορία κάπου χάνει, δεν παύει να μας συγκινεί και να μας θέτει τα ανάλογα ερωτήματα. Το σκηνικό έχει στηθεί σε ένα παλιό αρχοντόσπιτο κοντά σε ένα δάσος όπου κείνται ερείπια περασμένων εποχών, που δημιουργεί ένα πέπλο μυστηρίου, το οποίο όμως δεν είναι απαραίτητο για την πλοκή της ταινίας.
Η ταινία απέσπασε βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λονδίνου.

Το δέντρο και η κούνια (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Μαρία Ντούζα
Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Λογοθέτης, Μυρτώ Αλικάκη, Mirjana Karanović, Νίκος Ορφανός, Γεννάδιος Πάτσης, Ίρις Μήττα, Ελένη Κουλέτση, John Bicknell
Διάρκεια: 108'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Βακούρα" στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: