13 Μαρ 2014

Ο εγωιστής γίγαντας

Δυο παιδιά, ο Άρμπορ και ο Σουΐφτι, ζουν σε μια φτωχογειτονιά μιας μικρής βιομηχανικής πόλης της βόρειας Αγγλίας. Ο Άρμπορ, έντονα υπερκινητικός και νευρικός, ζει με τη μητέρα του και τον προβληματικό αδερφό του, ενώ ο πιο εγκρατής και μεγαλόσωμος Σουΐφτι ζει με τη μητέρα, τον παππού και τα μικρότερα αδέρφια του.
Όταν για να υπερασπιστεί το φίλο του απέναντι στα παιδιά που τον πείραζαν στο σχολείο, ο Άρμπορ θα προβεί σε μια βίαιη ενέργεια, τα δυο παιδιά θα πάρουν αποβολή από το σχολείο, η οποία για τον Άρμπορ θα είναι μόνιμη.
Οι δυο τους, παρά το νεαρό της ηλικίας τους και παρά τις προφανείς αντιδράσεις των γονέων τους, θέλουν να βγάλουν χρήματα και επιδίδονται σε κάθε λογής παρανομίες, κλέβοντας σιδηροδρομικά και ηλεκτρικά καλώδια και μαζεύοντας παλιοσίδερα από παρατημένες συσκευες. Τη λεία τους την πηγαίνουν στον Κίτεν, έναν κλεπταποδόχο που διατηρεί μάντρα με υλικά και αποσυρμένες μεταλλικές συσκευές και αυτοκίνητα. Ο Κίτεν τους εκμεταλλεύεται και συχνά τους αντιμετωπίζει με βία όταν δεν του φέρνουν ικανό αριθμό παλιών υλικών.
Όταν ο Κίτεν διαπιστώνει την αφοσίωση του Σουΐφτι προς το αγωνιστικό του άλογο, του το εμπιστεύεται για να τρέξει στην επόμενη κούρσα με αντίπαλο το άλογο του Μίκι, έναν επίσης κλεπταποδόχο. Η εύνοια του Κίτεν προς τον Σουΐφτι θα κάνει τα παιδιά να απομακρυνθούν και θα οδηγήσει τον Άρμπορ στην εκδίκηση. Όμως τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη και τραγική τροπή.

Η ταινία ακολουθεί δυο παιδιά διαλυμένων οικογενειών, τα οποία βιάζονται να μεγαλώσουν. Ζώντας σε ένα περιβάλλον περιθωριοποίησης από την κοινωνία, θέλουν να αποδείξουν στους εαυτούς τους και στον περίγυρό τους ότι αξίζουν. Όμως ο δρόμος που επιλέγουν δεν είναι ο σωστός. Κι αν για τον Άρμπορ, που λόγω του χαρακτήρα του, ο δρόμος προς την παρανομία θα ήταν μια κατάληξη που πολλοί θα περίμεναν, δεν ισχύει το ίδιο για τον καλοκάγαθο Σουΐφτι. Η επιρροή, όμως, από το μοναδικό του φίλο στο σχολείο, θα τον οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια. Όσο, όμως, κι αν θέλουν να φανούν μεγαλύτεροι, δεν παύουν να είναι παιδιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είτε ως προς τις επιλογές τους είτε ως προς τα συναισθήματά τους.
Η ταινία είναι υποψήφια για τα βραβεία LUX, ενώ έχει ήδη αποσπάσει βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ευρώπη μαζί με ένα ειδικό βραβείο στις Κάννες. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ διανομή πήρε στις 13 Φεβρουαρίου 2014.

The selfish giant (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Clio Barnard
Πρωταγωνιστούν: Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder, Lorraine Ashbourne, Ian Burfield, Steve Evets, Siobhan Finneran, Rebecca Manley, Elliott Tittensor
Διάρκεια: 91'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας
)

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" στη Θεσσαλονίκη στις 12 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: