20 Οκτ 2013

Το παρελθόν

Ο Αχμάντ επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια από την Τεχεράνη στο Παρίσι, για να διεκπεραιώσει το διαζύγιό του από την πρώην σύζυγό του, Μαρί Αν. Όταν θα φτάσει στο σπίτι όπου ζούσε με τη σύζυγό του και τις δυο κόρες της από προηγούμενο γάμο, θα διαπιστώσει ότι η Μαρί Αν πλέον συζεί με έναν άντρα αραβικής καταγωγής, τον Σαμίρ, ο οποίος έχει ένα γιο και μια σύζυγο σε κώμα.
Ταυτόχρονα η Μαρί Αν αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μεγάλη της κόρη, Λουσί, η οποία αργεί συστηματικά να γυρίσει στο σπίτι. Ο Αχμάντ αναλαμβάνει να της μιλήσει, καθώς είχαν πολύ καλές σχέσεις, για να ανακαλύψει τα βαθύτερα μυστικά που έκρυβε η Λουσί.
Η Λουσί μη θέλωντας αρχικά να παραδεχτεί κάποιο λάθος που έκανε στο παρελθόν, δηλώνει απέχθεια προς τον Σαμίρ. Ο Αχμάντ με τη σειρά του βρίσκεται στην περίεργη θέση ότι πρέπει να πείσει τη Λουσί ότι η μητέρα της και πρώην σύζυγός του θα πρέπει να παντρευτεί τον Σαμίρ κι ότι δεν θα πρέπει να της προβάλλει η ίδια εμπόδια.
Κι ενώ οι εξηγήσεις που δίνονται στο πρώτο μέρος της ταινίας φαίνεται να κατασταλάζουν στο μυαλό του θεατή το τι έχει συμβεί και τον αντίκτυπό του στο παρόν και έχει ήδη διαμορφωθεί η επιθυμία του θεατή για τη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος τα δεδομένα ανατρέπονται. Ένα e-mail που στάλθηκε ένα χρόνο πριν και παρέμεινε κρυφό θα δώσει την απάντηση στα ερωτήματα που θα αρχίσουν δειλά δειλά να εγείρονται. Και μέσα από την αλυσιδωτή αντίδραση των γεγονότων θα αποκαλυφθούν τα κίνητρα και οι ενοχές των πρωταγωνιστών που εμπλέκονται στην όλη ιστορία.

Ο θριαμβευτής του περσινού Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας Ασγκάρ Φαρχαντί ("Ένας χωρισμός") στην πρώτη του απόπειρα ευρωπαϊκής ταινίας συναντά την πρωταγωνίστρια του επίσης θριαμβευτικού στα περσινά Όσκαρ "The Artist", Μπερενίς Μπεζό. Ίσως και για το λόγο αυτό αφήνει την πρώτη σκηνή της ταινίας να είναι βουβή.
Η ιστορία χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη που ναι μεν συνδέονται μεταξύ τους, λείπει όμως η συνοχή, καθώς ενώ στην αρχή η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από το επικείμενο διαζύγιο ενός τελειωμένου γάμου και το θέμα του πώς οι πρωταγωνιστές θα προχωρήσουν με τις ζωές τους, στη συνέχεια επικεντρώνει στη λύση του μυστηρίου του κώματος της γυναίκας του Σαμίρ και στη δύσκολη θέση που θα βρεθούν οι πρωταγωνιστές, ο καθένας για το δικό του λόγο. Στο τέλος θα φανεί η τραγικότητα του χαρακτήρα του Σαμίρ.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάννες και βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την Μπερενίς Μπεζό. Στη χώρα μας προβάλλεται από τις 10 Οκτωβρίου 2013.

Le passé (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Asghar Farhadi
Πρωταγωνιστούν: Bérénice Bejo, Ali Mosaffa, Tahar Rahim, Pauline Burlet, Elyes Aguis, Jeanne Jestin, Sabrina Ouazani, Babak Karimi
Διάρκεια: 130'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 18 Οκτωβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: