6 Οκτ 2013

Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα

Ο Ράιμουντ Γκρεγκόριους, καθηγητής αρχαίων γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, σώζει μια μυστηριώδη νεαρή κοπέλα από το να πέσει από μια γέφυρα. Στα πράγματά της ανακαλύπτει ένα βιβλίο ενός άγνωστου Πορτογάλου συγγραφέα, του Αμαντέου ντο Πράντο, το οποίο διαβάζει και συνεπαρμένος από τα γραφόμενά του, φεύγει για τη Λισαβόνα για να τον γνωρίσει.
Όταν θα φτάσει στη Λισαβόνα και διαπιστώσει ότι ο Αμαντέου είχε πεθάνει, θα έρθει σε επαφή με όλους τους ανθρώπους του στενού του κύκλου, από την αδερφή του μέχρι και τους συντρόφους του με τους οποίους οργάνωναν την πορτογαλική αντίσταση κατά του καθεστώτος του δικτάτορα Σαλαζάρ. Εκεί θα ανακαλύψει έναν άνθρωπο σπουδαίο, του οποίου η σύντομη ζωή, οι εμπειρίες και οι σκέψεις είναι γραμμένες στο δυσεύρετο βιβλίο που κρατούσε στα χέρια του και αντανακλούσαν το βαθύτερο χαρακτήρα του και τις φιλοδοξίες του για έναν κόσμο ελεύθερο από κάθε μορφής τυραννία.
Γνωρίζοντας τους ανθρώπους του κύκλου του Αμαντέου και την κοινή τους δράση σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε η καχυποψία και όπου δεν μπορούσε κανείς να είναι σίγουρος ούτε για τον ίδιο του τον αδερφό ότι δεν θα μιλούσε και δεν θα κατέδιδε, θα μάθει τι πραγματικά συνέβη πριν 40 περίπου χρόνια, στις παραμονές της "Επανάστασης των Γαρυφάλλων". Θα γνωρίσει τον άνθρωπο, τον οποίο πήγε να γνωρίσει.

Αν και η ταινία παρουσιάζει τα γεγονότα και τα πρόσωπα σαν να είναι αληθινά, στην ουσία όμως αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Pascal Mercier. Με τις συχνές μεταφορές στο παρελθόν μας παρουσιάζει την ατμόσφαιρα της προ-επαναστατικής Λισαβόνας και τους κινδύνους που διέτρεχαν οι αντιστασιακοί μέσα στο δικτατορικό καθεστώς. Μπορεί να πρόσωπα να είναι φανταστικά, η γενική ιδέα όμως αποδίδεται με σχετική ακρίβεια.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Αμαντέου. Ως νεαρός απεχθανόταν το δικτατορικό καθεστώς και έγραφε κείμενα εναντίον της τυραννίας και της καταπίεσης, παρά τη δυσαρέσκεια του δικαστή πατέρα του. Έχοντας την υποστήριξη του φίλου του, του Ζορζ, θα ενταχθεί στην αντίσταση και θα προσφέρει ταυτόχρονα και ως γιατρός τις υπηρεσίες του. Το παράδειγμά του θα εμπνεύσει φίλους και εχθρούς κι ο θάνατός του θα κάνει ακόμη και τον πιο σκληρό άνθρωπο να λυγίσει.
Η ταινία, αν και χρησιμοποιεί σε αρκετές στιγμές πολλές φιλοσοφικές ρήσεις που αποδίδονται στον Αμαντέου, σε βαθμό που ίσως να μην μπορεί να κανείς να τις παρακολουθήσει όλες, βλέπεται με πολύ ενδιαφέρον, ενώ το εξαιρετικό καστ ηθοποιών, έστω και σε μικρούς ρόλους, της δίνει ξεχωριστό κύρος. Μειονέκτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί η χρήση της αγγλικής γλώσσας ακόμη και στις σκηνές του παρελθόντος, όπου οι χαρακτήρες είναι όλοι Πορτογάλοι.

Night train to Lisbon (2013)
Σκηνοθεσία: Bille August
Σενάριο: Greg Latter, Urlich Herrmann, Pascal Mercier
Πρωταγωνιστούν: Jeremy Irons, Mélanie Laurent, Jack Huston, Martina Gedeck, Bruno Ganz, Christopher Lee, Lena Olin, Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Marco d'Almeida, August Diehl, Beatriz Batarda, Burghart Klaußner, Adriano Luz, Jane Thorne
Διάρκεια: 111'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Κολοσσαίο" στη Θεσσαλονίκη στις 5 Οκτωβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: