4 Φεβ 2013

Το μερίδιο των αγγέλων

Ο Ρόμπι μετά από έναν σοβαρό καυγά καταδικάζεται σε 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας, ενώ η κοπέλα του, Λεονί, περιμένει να γεννήσει το παιδί τους σε 10 μέρες. Στο δικαστήριο είχαν παρευρεθεί και μέλη μιας αντίπαλης συμμορίας που ορκίστηκαν εκδίκηση στον Ρόμπι.
Ο Ρόμπι ουσιαστικά ανυπεράσπιστος, έχοντας να φροντίσει την κοπέλα και το παιδί του και μη έχοντας την υποστήριξη της οικογένειας της Λεονί, πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει από τις παλιές κακές συνήθειες, να συνειδητοποιήσει τη θέση του και να αποδείξει ότι είναι ικανός να ζήσει μια ζωή κανονική μακριά από τους κινδύνους που τον απειλούν.
Στην προσπάθεια αυτή βρίσκει αρωγό τον Χάρι. Ο Χάρι είναι υπεύθυνος στην ομάδα της κοινωφελούς εργασίας και νιώθει στοργή προς τα παιδιά αυτά, ιδιαίτερα δε στον Ρόμπι. Τα παιδιά γίνονται φίλοι μεταξύ τους και ακολουθούν τον Χάρι σε μια εκδρομή σε ένα αποστακτήριο ουΐσκι, καθώς και σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας ουΐσκι στο Εδιμβούργο.
Όταν θα πληροφορηθούν ότι ένα βαρέλι από ένα πολύ σπάνιο ουΐσκι πρόκειται να βγει σε δημοπρασία σε ένα απομακρυσμένο αποστακτήριο στη Σκωτία, οι τέσσερις αυτοί φίλοι ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο κόλπο που θα τους αποφέρει κέρδη και θα τους αλλάξει τη ζωή για πάντα. Το κίνητρο για τον Ρόμπι είναι ένα, μια μόνιμη δουλειά μακριά από την πόλη στην οποία ζει, ώστε να είναι μακριά από τους κινδύνους και μαζί με τη Λεονί και το μωρό.

Ο Κεν Λόουτς ασχολείται στην ταινία αυτή με άτομα που ατυχίες και κακοτοπιές τους επέβαλαν να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, παρά τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες που έχουν. Όπως φαίνεται, μυαλό έχουν και όταν αποφασίσουν να το βάλουν να δουλέψει σωστά, μπορεί να τους οδηγήσει στο σωστό δρόμο. Τα τέσσερα αυτά παιδιά είναι απομακρυσμένα από την κοινωνία, όμως πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν ως άτομα. Αρωγός στην προσπάθειά τους είναι ο Χάρι, που προσπαθεί με τον τρόπο του να τα εντάξει ξανά στην κοινωνία, χωρίς να τους φέρεται περιφρονητικά ως κοινούς εγκληματίες. Είναι σαν ένας δεύτερος πατέρας γι' αυτά, για κάποια ίσως και σαν πρώτος πατέρας.
Η όλη ιστορία κινείται γύρω από τον έναν, τον Ρόμπι. Ίσως αυτού η ιστορία ζωής μόνο να ενδιαφέρει. Ίσως αυτός να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ίσως αυτός να χρειάζεται άμεσα να συνειδητοποιήσει τι πρέπει να αλλάξει στη ζωή του. Η ιδιαίτερή του ικανότητα στη γευσιγνωσία του ουΐσκι θα του δώσει την ευκαιρία της ζωής του, κι ο Χάρι θα τον βοηθήσει, όπως και οι καινούριοι του φίλοι.
Η ταινία γυρίστηκε στη Σκωτία, σε όμορφα καταπράσινα μέρη στα Χάιλαντς, στο Εδιμβούργο και στη μικρή πόλη όπου ζουν τα παιδιά. Υπέροχες είναι οι εικόνες της υπαίθρου με τα πράσινα λιβάδια τις λίμνες και τα ποτάμια, από όπου περνάνε τα παιδιά για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.
Η ταινία απέσπασε βραβεία BAFTA, βραβείο κοινού στις Κάννες και στο Σαν Σεμπαστιάν. Στη χώρα μας έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 20 Δεκεμβρίου 2012.

The angels' share (2012)
Σκηνοθεσία: Ken Loach
Σενάριο: Paul Laverty
Πρωταγωνιστούν: Paul Brannigan, John Henshaw, Gary Maitland, Jasmine Riggins, William Ruane, Roger Allam, Siobhan Reilly, David Goodall
Διάρκεια: 101'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Φαργκάνη" στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φεβρουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: