1 Φεβ 2013

Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία

Ο νεαρός Σάσκο από τη Βουλγαρία ζει στη Γερμανία. Σε ένα τροχαίο δυστύχημα σκοτώνονται οι γονείς του και ο ίδιος επιβιώνει, όμως παθαίνει αμνησία.
Ο παππούς του, ο Μπάι Ντάνε, που έχει να δει τον εγγονό του πάνω από 15 χρόνια, από τότε που μετανάστευσαν οι γονείς του, φεύγει εσπευσμένα στη Γερμανία για να βρει τον εγγονό του. Ο Ντάνε ήταν γνωστός στο χωριό ως ο "βασιλιάς στο τάβλι", καθώς ήταν ανίκητος ανάμεσα στους συγχωριανούς του και καθώς επίσης κατασκεύαζε τάβλια. Όταν ο Σάσκο ήταν μικρός, ο παππούς του τού έφτιαξε και του χάρισε ένα τάβλι και τού έμαθε να παίζει.
Στο νοσοκομείο στη Γερμανία, ο Σάσκο δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον παππού του λόγω της αμνησίας που υπέστη, κι ο Ντάνε προσπαθεί να κάνει τα πάντα ώστε να τον κάνει να αρχίσει να θυμάται, δείχνοντάς του φωτογραφίες και φέρνοντάς του το τάβλι που του είχε χαρίσει.
Παράλληλα γυρνάμε στο παρελθόν και βλέπουμε τη ζωή του μικρού Σάσκο και της οικογένειάς του, καθώς και το.υς λόγους που ανάγκασαν τον πατέρα του στη μετανάστευση.
Όσο εξελίσσεται η ιστορία του παρελθόντος και προβάλλεται σαν όνειρο μέσα στο μυαλό του, ο Σάσκο αρχίζει σιγά σιγά να ανακτά τη μνήμη του, θέλοντας να γνωρίσει ξανά τον παππού του. Έτσι οι δυο άντρες ξεκινούν πάνω σε ένα διθέσιο ποδήλατο το ταξίδι της επιστροφής στη Βουλγαρία περνώντας από μέρη από τα οποία είχε περάσει ο μικρός Σάσκο στο ταξίδι της μετανάστευσης.
Όταν ο Σάσκο ανακτήσει πλήρως τη μνήμη του, καλείται να πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις που θα καθορίσουν τη ζωή του, καθώς στη ζωή όπως και στο τάβλι την τύχη την καθορίζει ο ίδιος ο παίκτης και είναι στο χέρι του να την διαχειριστεί σωστά.

Είναι άραγε η ζωή ένα παιχνίδι στο οποίο καλούμαστε διαρκώς να παίρνουμε αποφάσεις, να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, να καθορίζουμε την τύχη μας; Η ταινία μας διδάσκει αυτό ακριβώς. Επαφίεται στον κάθε άνθρωπο το πώς θα χειριστεί την τύχη. Έτσι κι ο πατέρας του Σάσκο αποφάσισε τη μετανάστευση από το να προδώσει τον πεθερό του στο καθεστώς, έτσι κι ο ίδιος ο Σάσκο καλείται τώρα να αποφασίσει. Η ταινία κινείται παράλληλα σε δυο χρόνους, περιγράφοντας μια αντίθετη πορεία. Όταν ξεκινάει το ταξίδι της μετανάστευσης της οικογένειας του Σάσκο, τότε ξεκινάει και το ταξίδι της επιστροφής στη Βουλγαρία, κι όταν αυτά τα δυο ταξίδια φτάσουν στο κοινό τους σημείο, στο σημείο όπου το παρόν θα αγγίξει το παρελθόν και θα ξυπνήσει τις αναμνήσεις του Σάσκο, τότε πρέπει να παρθούν οι κρισιμότερες αποφάσεις.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίλια Τρογιάνοφ. Απέσπασε βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα δε για την ερμηνεία του Μίκι Μανόιλοβιτς στο ρόλο του παππού, ένα ρόλο που κατέδειξε το ταλέντο του σπουδαίου αυτού Σέρβου ηθοποιού σε μια ταινία γυρισμένη στα βουλγαρικά και στα γερμανικά. Στη χώρα μας δεν έτυχε μεγάλης προβολής η ταινία. Πρεμιέρα έκανε στις 23 Δεκεμβρίου 2010, δύο χρόνια μετά την επίσημη παγκόσμια κυκλοφορία της.

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде (2008)
Σκηνοθεσία: Stefan Komandarev
Σενάριο: Stefan Komandarev, Dušan Milić, Yuriy Dachev, Ilija Trojanov
Πρωταγωνιστούν: Miki Manojlović, Carlo Ljubek, Hristo Mutafchiev, Ana Papadopulu, Lyudmila Cheshmedzhieva, Nikolai Urumov, Vasil Vasilev-Zueka, Dorka Gryllus, Stefan Valdobrev, Heinz Josef Braun, Blagovest Mutafchiev
Διάρκεια: 105'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πραγματι πολύ ωραία ταινια!