8 Δεκ 2012

Holy Motors

Ο Όσκαρ μπαίνει στη λιμουζίνα που οδηγεί η Σελίν και ξεκινά τη μέρα του στους δρόμους του Παρισιού, όπου έχει να πραγματοποιήσει ορισμένα ραντεβού πριν επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι του.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για ραντεβού. Ο Όσκαρ είναι ένας ηθοποιός, που χρησιμοποιεί τη λιμουζίνα ως ένα κινητό καμαρίνι και το κάθε ραντεβού αντιπροσωπεύει το ρόλο που πρέπει να παίξει. Τον παρακολουθεί μια αόρατη κάμερα. Ο Όσκαρ γίνεται μέσα σε μια ημέρα διευθυντής πολυεθνικής, ζητιάνος, στοργικός πατέρας, ανθρωπόμορφο τέρας, δολοφόνος, ετοιμοθάνατος, πρώην φίλος. Αλλάζει τις ενδυμασίες και το μακιγιάζ για κάθε ρόλο του.
Κάθε ρόλος έχει και τη δική του σημασία ή μπορεί να μην έχει καμία σημασία. Συμβολίζει τον ίδιο τον άνθρωπο και τους ρόλους που έχει να διαδραματίσει στην καθημερινή του ζωή, ρόλους είτε ενεργούς είτε αδρανείς, είτε με κάποιο σκοπό είτε χωρίς. Όπως η ίδια η ζωή είναι μια εναλλαγή ρόλων, έτσι και η μέρα αυτή του Όσκαρ είναι μια τέτοια. Έτσι θα είναι και οι επόμενες ημέρες, όπως άλλωστε και οι δικές μας ημέρες.
Στην ταινία δε διακρίνει κανείς αν αυτό που βλέπει είναι ηθοποιός που παίζει ρόλο ή ο άνθρωπος ο ίδιος με τα πάθη του. Ίσως δεν έχει και πολλή σημασία. Εξάλλου ο κάθε άνθρωπος είναι ένας μικρός ηθοποιός, ιδιαίτερα δε όταν βγαίνει από τη σφαίρα του πραγματικού του εαυτού ή όταν καλείται να προσαρμοστεί στις οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η ταινία κινείται γύρω από τον Όσκαρ, τον ακολουθεί στους ρόλους του και τον κινηματογραφεί εκ των έσω. Όταν τελειώνει πια ο ρόλος του, βγαίνει από την εικονική πραγματικότητα στην οποία ζει και προσγειώνεται στη ζοφερή καθημερινότητα.

Η ταινία αυτή του Λεός Καράξ αποτελεί σπουδή πάνω στην ίδια την τέχνη της ηθοποιίας, του ίδιου του κινηματογράφου, και παράλληλα της ίδιας της ανθρώπινης ζωής με τις πολλές πτυχές της. Εξαιρετικός είναι ο Ντενί Λαβάντ στο ρόλο του Όσκαρ, με ερμηνεία για Όσκαρ. Έχει βραβευθεί ήδη στο Φεστιβάλ του Σικάγο για την ερμηνεία του, ενώ η ταινία έχει αποσπάσει βραβεία, εκτός από το Σικάγο, και στο Φεστιβάλ Sitges στην Καταλωνία, καθώς και το βραβείο Νεολαίας στις Κάννες. Στη χώρα μας αποτέλεσε την ταινία έναρξης του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 2 Νοεμβρίου 2012.

Holy Motors (2012)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Leos Carax
Πρωταγωνιστούν: Denis Lavant, Édith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli, Élise Lhomeau, Jeanne Disson, Leos Carax
Διάρκεια: 115'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: