31 Δεκ 2012

Η ιστορία δύο αδελφών

Η Σου-μι και η Σου-γεον επιστρέφουν στο πατρικό τους σπίτι, όπου ζει ο πατέρας τους με τη μητριά τους, μετά το θάνατο της μητέρας τους. Η Σου-μι είναι πολύ προστατευτική προς τη μικρή της αδελφή, ενώ ταυτόχρονα αντιπαθεί τη μητριά της, η οποία τους φέρεται σαν στρίγγλα.
Η Σου-μι, όμως, έχει και ψυχολογικά προβλήματα και είχε νοσηλευτεί σε κλινική. Βλέπει συνεχώς εφιάλτες, ενώ μια μυστηριώδης γυναίκα εμφανίζεται συχνά στον ύπνο της. Την ίδια γυναίκα, όμως, βλέπουν κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας δυο συγγενείς που έχουν έρθει για δείπνο.
Όταν η Σου-μι παρατηρεί μελανιές και γρατζουνιές στα χέρια της αδελφής της, πιστεύει ότι η μητριά της ευθύνεται γι' αυτές και παίρνει την εκδίκησή της σκοτώνοντας το αγαπημένο της πουλάκι. Όμως, η μητριά θα κλειδώσει τη Σου-γεον στην ντουλάπα του δωματίου της για αντίποινα.
Τότε ο πατέρας της, προσπαθώντας να την ηρεμήσει και να την λογικεύσει, θα αποκαλύψει στη Σου-μι, αλλά και στο κοινό της ταινίας την πραγματική αλήθεια.
Ποιο είναι αυτό το μυστικό που θα αλλάξει πλήρως την πορεία της ταινίας; Ποιο μυστικό κρύβει η ντουλάπα στο δωμάτιο της Σου-γεον; Άραγε η μητριά είναι υπεύθυνη για τα τραύματα της Σου-γεον; Είναι όντως η στρίγγλα που παρουσιάζεται ή όλα αυτά βρίσκονται μέσα στο μυαλό της Σου-μι; Ποια είναι αυτή η μυστηριώδης μορφή και τι ζητάει; Τελικά, ποια είναι η πραγματική σειρά των γεγονότων που σημάδεψε τη ζωή των δύο αδελφών;

Ο εξαιρετικός Κορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Τζι Γουν μας προσφέρει μια ψυχολογική ταινία τρόμου. Η ταινία ακροβατεί σε μια τεντωμένη κλωστή μεταξύ του πραγματικού και του φαντασιακού και καλεί το κοινό να σκεφτεί τι από όσα βλέπει συμβαίνει στην πραγματικότητα ή στη φαντασία της Σου-μι. Δύο σημεία στην ταινία θα φέρουν την πλήρη ανατροπή των γεγονότων. Η αποκάλυψη ενός γεγονότος και η εμφάνιση ενός ατόμου σοκάρουν και ανατρέπουν όλα όσα μέχρι εκείνα τα σημεία πίστευε η Σου-μι και ο θεατής κατ' επέκταση. Η Σου-μι μετά τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή της έχει τάσεις αυτοκαταστροφής. Προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη της, για την οποία ίσως και να μην έχει επίγνωση, ρίχνοντας το βάρος σε ένα άτομο που μισεί. Μήπως, όμως, ο πραγματικός της εχθρός δεν είναι κανένας παρά μόνο ο κακός της εαυτός; μια όψη του εαυτού της που προσπαθεί να την αποδώσει αλλού;
Η ταινία βασίζεται σε ένα παραδοσιακό κορεάτικο παραμύθι, την "Ιστορία του Τριαντάφυλλου και του Κόκκινου Λωτού". Τα ονόματα των δύο κοριτσιών παραπέμπουν νοηματικά στα δυο αυτά άνθη, όπως και ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας στα κορεάτικα.
Απέσπασε σημαντικά βραβεία σε Ασία και Ευρώπη, ιδιαίτερα στον τομέα των ταινιών φαντασίας, ενώ βραβεία απέσπασε για την ερμηνεία της στο ρόλο της Σου-μι η Σου-Τζεονγκ Λιμ. Στη χώρα μας προβλήθηκε σε φεστιβάλ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το 2004 και 2005 αντίστοιχα.

Janghwa, Hongryeon (장화, 홍련 2003)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ji-woon Kim
Πρωταγωνιστούν: Su-jeong Lim, Geun-young Moon, Jeong-ah Yeom, Kap-su Kim, Dae-yeon Lee, Mi-hyun Park, Ki-hong Woo, Seung-bi Lee
Διάρκεια: 115'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: