27 Οκτ 2012

Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει

Στη φυλακή της Ρεμπίμπια κοντά στη Ρώμη, μια ομάδα βαρυποινιτών επιλέγεται από έναν θεατρικό σκηνοθέτη ώστε να παίξουν σε θεατρική παράσταση μέσα στη φυλακή, τον "Ιούλιο Καίσαρα" του Σαίξπηρ. Η ταινία κυλάει παράλληλα με τις πρόβες των ηθοποιών - κρατουμένων, οι οποίες εκτυλίσσονται σε φυσικό χώρο μέσα στη φυλακή και όχι στο πάλκο κάποιου θεάτρου, από τα κελιά μέχρι και το προαύλιο. Έτσι παρακολουθούμε με έναν διαφορετικό τρόπο αποσπάσματα από το έργο του Σαίξπηρ, όπως αυτό εξελίσσεται από την αρχή ως το τέλος, από την φιλοδοξία του Καίσαρα και τη συνωμοσία του Βρούτου μέχρι την τελική μάχη στους Φιλίππους.
Η επιλογή του έργου μάλλον δεν ήταν τυχαία. Η εξουσία που αποκτά ένας άνθρωπος και ο τρόπος που την διαχειρίζεται ο ίδιος, αλλά και οι ίδιοι οι εξουσιαζόμενοι, βρίσκει την κριτική της στον λόγο του Σαίξπηρ. Φιλίες που δοκιμάζονται και γίνονται έχθρες, προδοσίες που οδηγούν σε δολοφονίες και απονενοημένες ενέργειες συνθέτουν το παζλ της φιλοδοξίας και της εξουσίας. Ίσως και οι βαρυποινίτες, άνθρωποι με βεβαρυμένο παρελθόν, με συμμετοχές σε εγκληματικές πράξεις, να ήταν οι κατάλληλοι να παίξουν τους ρόλους που τους ανέθεσε ο σκηνοθέτης.
Παράλληλα με την εξέλιξη της ταινίας παρέχονται και ορισμένες πληροφορίες για τους κρατούμενους και τη ζωή τους μέσα στη φυλακή.
Τελικά η παράσταση θα δοθεί μπροστά στο κοινό. Οι ηθοποιοί - κρατούμενοι θα εισπράξουν το χειροκρότημα του κοινού. Αφού πέσει όμως η αυλαία και σβήσουν τα φώτα, θα επιστρέψουν στα κελιά τους, στην πραγματικότητά τους.

Οι βετεράνοι σκηνοθέτες Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι συνθέτουν ένα τολμηρό επιχείρημα. Επιτυγχάνουν μια ταινία παράλληλα τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας. Σκηνοθετούν στο φυσικό χώρο της φυλακής της Ρεμπίμπια και μάλιστα με πραγματικούς βαρυποινίτες ως ηθοποιούς. Οι ερμηνείες των βαρυποινιτών είναι αξιοθαύμαστες, ιδιαίτερα στο ρόλους του Βρούτου και του Κάσσιου.
Η ταινία θριάμβευσε φέτος στο Βερολίνο, κερδίζοντας τη Χρυσή Άρκτο και αποτελεί την πρόταση της Ιταλίας για τα επερχόμενα Όσκαρ. Στη χώρα μας προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Cesare deve morire (2012)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
Πρωταγωνιστούν: Salvatore Striano, Cosimo Rega, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti, Vincenzo Gallo, Rosario Majorana, Francesco De Masi, Francesco Carusone, Maurilio Giaffreda
Διάρκεια: 76'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: