14 Οκτ 2012

Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό

Στην Κίνα μια αγελάδα πέφτει από τον ουρανό και πλακώνει τη βάρκα στην οποία βρίσκεται ο Τζουν με την αρραβωνιαστικιά του, η οποία βρίσκει ακαριαίο θάνατο. Ο Τζουν θέλοντας να ξεχάσει, φεύγει από την Κίνα για να ψάξει ένα θείο του στην Αργεντινή.
Στο Μπουένος Άιρες κατοικεί ο Ρομπέρτο, φιλήσυχος εργένης και ιδιοκτήτης καταστήματος με σιδηρικά υλικά, τον οποίο καλοβλέπει η Μαρί, την οποία είχε γνωρίσει πριν μερικούς μήνες. Λάτρης της τάξης, ο Ρομπέρτο απεχθάνεται φορτικές συμπεριφορές όπως της Μαρί, καθώς και την επιτηδευμένη εξυπνάδα ορισμένων πελατών, ενώ ταυτόχρονα συλλέγει αποκόμματα από εφημερίδες που περιγράφουν αλλόκοτα γεγονότα.
Όταν μπροστά του ένας ταξιτζής πετάξει τον Τζουν έξω από το ταξί, η ζωή του θα αλλάξει άρδην. Αρχικά απρόθυμα δέχεται να φιλοξενήσει τον Τζουν με την προϋπόθεση ότι σε μια βδομάδα θα έχει βρει το θείο του. Οι δυο άνδρες δεν μιλούν τη γλώσσα του άλλου και συνεννοούνται με χειρονομίες. Όμως μετά από τις άκαρπες προσπάθειες να εντοπιστεί ο θείος του Τζουν, ακόμη και ύστερα από έρευνες στην China Town και στην πρεσβεία, ο Ρομπέρτο δεν νιώθει άνετα και βρίσκει πρόφαση να διώξει τον Τζουν.
Μια συνομιλία, όμως, με τη Μαρί, θα κάνει τον Ρομπέρτο να αναζητήσει ξανά τον Τζουν, ο οποίος μόλις βλέπει τον Ρομπέρτο στην κινέζικη συνοικία να τον απειλεί ένας αστυνομικός με τον οποίο είχε προηγούμενα, τον βοηθάει ανταποδίδοντας την ευγνωμοσύνη για όσα τού είχε προσφέρει τις προηγούμενες ημέρες. Αναπτύσσεται έτσι μια ιδιαίτερη φιλία ανάμεσα στους δυο άνδρες, η οποία θα κορυφωθεί με τον τελικό εντοπισμό του θείου του Τζουν.
Τι θα προσφέρει αυτή η ιστορία στους δυο άνδρες; Θα καταφέρει ο Τζουν να πραγματοποιήσει το όνειρό του; Θα καταφέρει ο Ρομπέρτο να αλλάξει την κοσμοθεωρία του και να δει τα πράγματα με μια πιο θετική ματιά; Τα αποκόμματα των εφημερίδων θα παίξουν κάποιο ρόλο στη σχέση μεταξύ των δυο ανδρών;

Η ταινία βασίζεται σε μια παραπλήσια πραγματική είδηση, η οποία αναφέρεται στο τέλος της ταινίας μετά τους τίτλους τέλους. Το μήνυμα που περνάει είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης προς τον αδύναμο, όποιος κι αν είναι αυτός κι από όπου κι αν προέρχεται. Έστω και απρόθυμα αρχικά, ο Ρομπέρτο βοηθάει τον Τζουν που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, σε μια ξένη χώρα, χωρίς λεφτά, χωρίς να ξέρει τη γλώσσα, σε μια χώρα που χωρίς χαρτιά οι αρχές τον θεωρούν παράνομο.
Η ταινία απέσπασε βραβεία στην Αργεντινή, καθώς και το βραβείο Goya καλύτερης λατινοαμερικανικής ταινίας. Στη χώρα μας προβλήθηκε από τις 6 Σεπτεμβρίου 2012.

Un cuento chino (2011)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Sebastián Borensztein
Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darín, Ignacio Huang, Muriel Santa Ana, Iván Romanelli, Vivan El Javer, Pablo Seijo, Joaquín Bouzas
Διάρκεια: 93'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο "Μακεδονικόν" στη Θεσσαλονίκη στις 13 Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: