23 Οκτ 2009

Κάμπεϊ, η μητέρα μας


Λίγο καιρό πριν η Ιαπωνία προσχωρήσει στις δυνάμεις του Άξονα και συμμαχήσει στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Γερμανία, ο καθηγητής και συγγραφέας Shigeru Nogami συλλαμβάνεται μέσα στο σπίτι του, μπροστά στα μάτια της συζύγου του και των δύο ανήλικων κορών τους, καθώς τα βιβλία που γράφει δεν αρέσουν στο καθεστώς, και κρίνονται ότι αντιτίθενται στα σχέδια της Ιαπωνίας για τον επικείμενο πόλεμο. Κατηγορείται ως κομμουνιστής και συλλαμβάνεται για αόριστο χρονικό διάστημα "προς συμμόρφωσιν" σύμφωνα με τον "Νόμο Διατήρησης της Ειρήνης".
Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας γίνεται η μητέρα, Kayo, που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο μόνη της να μεγαλώσει τις κόρες της και να τις κάνει να μάθουν να συμπεριφέρονται σαν ώριμες, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Υπόδηλα αναπτύσσεται μια μακρινή σχέση μεταξύ των τριών και του φυλακισμένου πατέρα, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό περίγυρο, είτε πρόκειται για κάποιους κακοήθεις γείτονες είτε ακόμη για τον παππού τους, αρχηγού τοπικής αστυνομίας, που εξ αρχής δεν ήθελε τον καθηγητή για γαμπρό του.
Η μητέρα κάνει πολλές προσπάθειες ώστε να αθωωθεί ο σύζυγός της και βρίσκει συμπαράσταση σε έναν νεαρό φοιτητή του, τον Yama, που ο ίδιος αναλαμβάνει να την βοηθήσει από αγάπη και υποχρέωση προς τον καθηγητή του, παρ' όλα τα προσωπικά του προβλήματα. Ο Yama γίνεται αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας, υποκαθιστώντας τον φυλακισμένο πατέρα για τις κόρες της Kayo, μέχρι την περίοδο που η Ιαπωνία μπαίνει στον πόλεμο και αναγκάζεται να καταταγεί και να φύγει μακριά.
Τελικά, θα μπορέσουν να παρακάμψουν το σκληρό καθεστώς και να αποδείξουν την αθωότητα του καθηγητή; Θα μπορέσουν να πείσουν τον σκληρό παππού να βοηθήσει; Θα τους βρει τελικά ενωμένους η λήξη του πολέμου ή θα τους εξαφανίσει για πάντα;

Η ταινία αποτελεί αυτοβιογραφία της μικρής κόρης, Teruyo, αφιερωμένη στη μητέρα και τον πατέρα της, και περιγράφει τη ζωή της οικογένειάς της πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σκηνοθεσία του Yôji Yamada είναι λιτή και απέριττη, ενώ το σενάριο που υπογράφουν ο σκηνοθέτης και η Teruyo Nogami δεν διστάζει να παρουσιάσει το θάνατο με έναν τρόπο έμμεσο και συνάμα τραγικό και συγκινητικό, που υποβάλλει τον θεατή.
Η ταινία ήταν υποψήφια σε φεστιβάλ στην Ασία, καθώς και για τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2008, χωρίς όμως να πάρει κάποιο βραβείο, παρά τη συγκλονιστική ερμηνεία της μητέρας και του φοιτητή.
Στη χώρα μας άρχισε να προβάλλεται από τις 24 Σεπτεμβρίου 2009.

Kâbê - 母べえ (2008)
Σκηνοθεσία: Yôji Yamada
Σενάριο: Yôji Yamada, Teruyo Nogami
Πρωταγωνιστούν: Sayuri Yoshinaga, Tadanobu Asano, Mitsugoro Bando, Mirai Shida, Keiko Toda, Rei Dan, Takashi Sasano, Mitsuru Fukikoshi
Διάρκεια: 133'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: