6 Αυγ 2022

Τα τρία πατώματα

 

Σε μια μεσοαστική γειτονιά της Ρώμης τρεις οικογένειες κατοικούν στους τρεις ορόφους μιας πολυκατοικίας. Οι σχέσεις τους είναι τυπικές, σαν κοινών γειτόνων. Μια σειρά από γεγονότα που θα συμβούν μέσα σε μικρό διάστημα θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ζωές τους.
Ο Αντρέα, γιος ενός αυστηρού δικαστή, οδηγώντας μεθυσμένος θα τραυματίσει θανάσιμα μια γυναίκα μπροστά από την πολυκατοικία. Ενώ η μητέρα του θα προσπαθήσει να συλλέξει ελαφρυντικά για μια πιο μικρή ποινή, ο πατέρας του είναι ανυποχώρητος. Έσφαλε και θα πρέπει να δεχτεί τη βαρύτερη ποινή.
Η Φραντσέσκα, 7χρονη κόρη του Λούτσιο και της Σάρα, συχνά περνάει ώρες στο σπίτι των ηλικιωμένων γειτόνων τους, όταν οι γονείς της λείπουν στις δουλειές τους. Ένα βράδυ, θα εξαφανιστεί μαζί τον ηλικιωμένο Ρενάτο, που πάσχει από άνοια, και θα βρεθούν σε ένα πάρκο. Ο Λούτσιο είναι πεπεισμένος ότι κάτι ανάρμοστο έχει συμβεί. Η εμφάνιση της Σαρλότ, της εγγονής του Ρενάτο, θα περιπλέξει τα πράγματα.
Η Μόνικα έχει μόλις γεννήσει μια κορούλα, ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται σε δουλειά για καιρό στο εξωτερικό. Η ίδια φοβάται μήπως οι παραισθήσεις, από τις οποίες υποφέρει η έγκλειστη σε ίδρυμα μητέρα της, είναι κληρονομική και πρόκειται να την επηρεάσει μετά τη γέννα. Οι σπάνιες εμφανίσεις του συζύγου της και η αποξένωσή τους από όλους τους συγγενείς τους θα επιδεινώσουν την ανησυχία της.

Η ταινία παρακολουθεί τις τρεις αυτές οικογένειες σε βάθος δέκα χρόνων από τα παραπάνω γεγονότα, το κατά πόσο επηρεάζονται οι ενδοοικογενειακές σχέσεις και το πώς οι διάφορες αποφάσεις που παίρνονται άμεσα, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες, φέρνουν τους ανθρώπους σε ατραπούς που δεν φαίνονται να έχουν πισωγύρισμα. Τελικά, όμως, ο χρόνος έρχεται να τα γιατρέψει όλα και η δύναμη της συγχώρεσης θα κάμψει όλες τις αντιστάσεις. Όσων είχαν ακόμη την ευκαιρία…
Η ταινία αποτελεί ελεύθερη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «
Three floors up» του Ισραηλινού Εσκόλ Νεβό. Έχει λάβει αρκετές υποψηφιότητες σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη, καθώς και για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες το καλοκαίρι του 2022, ενώ είχε προβληθεί και το φθινόπωρο του 2021 σε διάφορα φεστιβάλ.

 

Tre piani (2021)
Σκηνοθεσία: Nanni Moretti
Σενάριο:
Nanni Moretti, Federica Pontremoli, Eskhol Nevo (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν:
Riccardo Scamarcio, Margherita Buy, Alba Rohrwacher, Adriano Giannini, Elena Lietti, Nanni Moretti, Alessandro Sperduti, Denise Tantucci, Paolo Graziosi, Anna Bonaiuto, Chiara Abalsamo, Gea DallOrto
Διάρκεια: 119’

 

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Φλοίσβος στην Αλεξανδρούπολη στις 2 Αυγούστου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: