24 Σεπ 2021

Ένας θρίαμβος

 

Ο Ετιέν είναι ένας άνεργος ηθοποιός, ο οποίος αναλαμβάνει να δημιουργήσει μια θεατρική ομάδα από κατάδικους σε μια φυλακή. Το έργο του είναι εξ αρχής δύσκολο, καθώς έχει να χειριστεί ανθρώπους με παραβατικό παρελθόν, οι οποίοι όμως από την πλευρά τους ξέρουν ότι σε λίγο καιρό θα πάρουν εξιτήριο και βλέπουν τη συμμετοχή τους στην ομάδα ως μια ευκαιρία για την επανένταξή τους στην κοινωνία, κάτι που τόσο καιρό περιμένουν.
Ο Ετιέν επιλέγει για το λόγο αυτό να ανεβάσει ένα δύσκολο έργο, το «Περιμένοντας τον Γκοντό», καθώς θεωρεί ότι η όλη ατμόσφαιρα του έργου θα ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του περίεργου αυτού θιάσου του και ότι οι πρωταγωνιστές-ρόλοι έχουν κάτι κοινό με τους πρωταγωνιστές-ηθοποιούς. Μετά από πολλούς μήνες πρόβας και ταυτόχρονα παραμέλησης του εαυτού του, ο Ετιέν θα βρεθεί κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας και πλέον θα απομένει η έγκριση από το σωφρονιστικό ίδρυμα, ώστε η παράσταση αυτή να παιχτεί και σε άλλα θέατρα στη Γαλλία.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Σουηδία τη δεκαετία του 1980, όταν ένας  θίασος από κατάδικους κλήθηκε να παρουσιάσει το «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε θέατρο στη Στοκχόλμη. Ο πρωταγωνιστής μας εδώ αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ηθοποιοί του, αλλά δεν θέλει να τους ξεχωρίσει από κάποιους πραγματικούς ηθοποιούς. Αντίθετα μάλιστα, αν και ξέρει ότι δεν είναι κανονικοί ηθοποιοί, στέκεται πάντα στο πλευρό τους, όπως θα έκανε ένας πραγματικός συνεργάτης, ώστε να αποδείξει ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην επιτυχία. Πέρα όμως από την προσδοκία και της προσωπικής του επιτυχίας και αναγνώρισης, θα βρεθεί ο ίδιος εν τέλει στο επίκεντρο του θεάτρου του παραλόγου.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης κωμικής ταινίας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, η ταινία δεν έχει πάρει ακόμη ευρεία διανομή στις αίθουσες τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, παρά μόνο έχει συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

 

Un triomphe (2020)
Σκηνοθεσία: Emmanuel Courcol
Σενάριο: Emmanuel Courcol, Khaled Amara, Thierry de Carbonnières
Πρωταγωνιστούν: Kad Merad, David Ayala, Lamine Cissokho, Sofian Khammes, Pierre Lottin, Wabinlé Nabié, Aleksandr Medvedev, Saïd Benchnafa, Marina Hands, Laurent Stocker, Mathilde Courcol-Rozès
Διάρκεια: 105’

 

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

 

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8+/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Φλοίσβος στην Αλεξανδρούπολη στις 29 Αυγούστου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: