11 Νοε 2019

Επιστροφή στο Μπελ Επόκ

Ο Βίκτορ είναι ένας 60χρονος γελοιογράφος που νιώθει ότι ο γάμος του παραπαίει. Έχοντας παραδεχτεί ότι τα πράγματα δεν μπορούν να βελτιωθούν, μοιάζει να έχει συμβιβαστεί με την πορεία των πραγμάτων, ενώ η γυναίκα του που έχει εραστή τον καλύτερό του φίλο, τον διώχνει από το σπίτι.
Τότε απευθύνεται σε μία κινηματογραφική παραγωγή για κάτι που θα τον κάνει να ξανανιώσει όπως πρώτα. Αυτή η παραγωγή αναπαράγει με πειστικότητα σκηνικά και στιγμές όπως αυτά είχαν συμβεί στο παρελθόν. Ο Βίκτορ ζητάει από την παραγωγή να τον μεταφέρει 40 χρόνια πίσω, για να ξαναζήσει την πιο σημαντική ημέρα της ζωής του, την ημέρα που γνώρισε τη γυναίκα του. Με εφόδιο τα σκίτσα του Βίκτορ, η παραγωγή θα καταφέρει στα στούντιό της να στήσει ολόκληρο το σκηνικό εκείνης της ημέρας στο καφέ Belle Époque της Λυών.

Η ταινία αποτελεί μια ταινία μέσα σε ταινία, είναι φόρος τιμής στον ίδιο τον κινηματογράφο και στον τρόπο που αυτός αναπαριστά το κλίμα και τα γεγονότα παλαιότερων εποχών, τις ανησυχίες των δημιουργών για την τελειότητα και κατ' επέκταση την αλήθεια που ο κινηματογράφος κρύβει μέσα του. Μέσα από την αναπαράσταση εκείνης της ημέρας, που το κάθε της καρέ θα αφυπνίσει την ανάμνηση του πρωταγωνιστή, ο θεατής θα μεταφερθεί από το παρόν στο παρελθόν και πάλι ξανά πίσω μέσα από έναν καταιγισμό εικόνων και λέξεων και μέσα από μια έκρηξη συναισθημάτων. Είναι τόσο αμφίδρομη αυτή η σχέση παρόντος και παρελθόντος που και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν ξέρουν σε ποια ακριβώς χρονική στιγμή βρίσκονται. 'Ετσι ακριβώς είναι και ο κινηματογράφος κι αυτή η ταινία είναι μια ευφάνταστη απεικόνισή του. Τους ρόλους των πρωταγωνιστών υποστηρίζουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους Γάλλους ηθοποιούς τόσο της νέας όσο και της προηγούμενης γενιάς.
Η ταινία προβλήθηκε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

La Belle Époque (2019)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Nicolas Bedos
Πρωταγωνιστούν: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Fanny Ardant, Doria Tillier, Pierre Arditi, Denis Podalydès, Michaël Cohen
Διάρκεια: 115'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ειδικές Προβολές
09/11/2019 - αίθουσα Ολύμπιον 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: