13 Αυγ 2019

Ο έκπτωτος

Ο Μανουέλ είναι ένας βετεράνος πολιτικός και δεξί χέρι του προέδρου της τοπικής αυτόνομης κοινότητας στην Ισπανία. Ζει με πολλές ανέσεις που του παρέχουν τα πολιτικά του καθήκοντα και απολαύει του σεβασμού όλων των συντρόφων του στο κόμμα. Στην ουσία, όμως, είναι διεφθαρμένος και μαζί με τους συντρόφους του διασπαθίζουν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ίδιον όφελος και πάντα με την ανοχή της ηγεσίας του κόμματος.
Όταν ένας σύντροφος θα συλληφθεί για απάτη, ο Μανουέλ θα τρέξει για να προασπίσει το κόμμα, ώστε να μην αποκαλυφθεί τίποτα από όλα όσα έχουν κάνει οι σύντροφοι. Όμως τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά και μια τηλεφωνική του συνομιλία που έχει καταγραφεί θα τον φέρει εκτεθειμένο μπροστά στην κοινωνία, ενώ ένα ένα τα μέλη του κόμματος θα άρουν τη στήριξή τους προς αυτόν.
Ακούραστος εργάτης ο ίδιος για το κόμμα, στην προσπάθειά του να καλύψει τις απάτες και τις δικές του και των υπολοίπων, θα βρεθεί μπροστά στη στοχοποίηση και θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα που θα του φορτωθούν όλα τα κακώς κείμενα. Πλέον θα κληθεί μόνος του να βγάλει τη ρετσινιά από πάνω του και να διαφυλάξει την οικογένειά του, ενώ θα παλέψει κόντρα σε θεούς και δαίμονες να αποδείξει την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν ήταν ο μόνος διεφθαρμένος εκεί μέσα.

Η ταινία αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται σε κάποια περιοχή της Ισπανίας, η οποία δεν αναφέρεται. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε επαρχία, οποιαδήποτε χώρα. Όπως θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε πολιτική παράταξη. Εξάλλου ο σκηνοθέτης δεν τοποθετείται πολιτικά, παρά μόνο μας παρέχει μια ταινία που κατακρίνει τη σκοτεινή πλευρά του πολιτικού συστήματος. Με αρκετά γρήγορο ρυθμό και με καταιγισμό πληροφοριών (που ενδεχομένως σε ορισμένα σημεία να μπερδεύει έναν μη εξοικειωμένο θεατή) μας παρουσιάζει την αγωνία ενός ανθρώπου που ενώ ξέρει ότι είναι ένοχος, θα προσπαθήσει να αποδείξει την ενοχή και των υπολοίπων που τον άφησαν εκτεθειμένο και τους οποίους ο ίδιος είχε επανειλημμένα καλύψει. Από την άλλη έχουμε μια πολιτική μαφία, που στον κίνδυνο της αποκάλυψης δε θα διστάσει να τα φορτώσει όλα στον ίσως τελευταίο τροχό της αμάξης προκειμένου να μην καταρρεύσει. Κι ενώ ο θεατής θα φτάσει στο σημείο να συμμεριστεί την αγωνία του πρωταγωνιστή να σώσει το τομάρι του και να τον ακολουθήσει μέχρι τέλους, η τελευταία σκηνή θα έρθει να τον προσγειώσει στην πραγματική οπτική της κοινωνίας.
Θεωρείται ως η ταινία της χρονιάς στην Ισπανία, καθώς σάρωσε τα βραβεία Goya, ενώ έχει λάβει και αρκετές διεθνείς διακρίσεις. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 8 Αυγούστου 2019.

El reino (2018)
Σκηνοθεσία: Rodrigo Sorogoyen
Σενάριο: Isabel Peña, Rodrigo Sorogoyen
Πρωταγωνιστούν: Antonio de la Torre, Mónica López, Josep Maria Pou, Bárbara Lennie, Nacho Fresneda, Ana Wagener, Luis Zahera, Francisco Reyes
Διάρκεια: 132'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Ελληνίς 2 στη Θεσσαλονίκη στις 10 Αυγούστου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: