24 Μαρ 2019

Αρκτική

Ένας άνθρωπος μετά από τη συντριβή του αεροσκάφους του βρίσκεται παγιδευμένος και μόνος στην αρκτική ζώνη. Καλείται να επιβιώσει μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και να φυλάγεται από κινδύνους όπως οι πολικές αρκούδες που ζουν στην περιοχή, όσο περιμένει να καταφτάσει βοήθεια.
Κι ενώ ένα ελικόπτερο φαίνεται στον ορίζοντα, οι ελπίδες θα διαψευστούν καθώς θα συντριβεί κι αυτό. Ο ένας πιλότος θα βρεθεί νεκρός. Ο πρωταγωνιστής μας θα περισώσει την τραυματισμένη Ταϋλανδή γυναίκα πιλότο και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την διατηρήσει στη ζωή.
Το ερώτημα όμως είναι ένα. Θα παραμείνει μαζί με τη γυναίκα στο κουφάρι του αεροσκάφους του που το χρησιμοποιεί σαν κατοικία, χωρίς όμως να μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια λόγω του δυσπρόσιτου εδάφους ή θα κατευθυνθεί προς ένα σημείο, όπου θα μπορεί να γίνει ορατός από το οποιοδήποτε ιπτάμενο μέσο, ξέροντας όμως ότι θα πρέπει να σύρει με ένα αυτοσχέδιο έλκηθρο την βαριά τραυματισμένη γυναίκα και ότι θα πρέπει να εκτεθούν και οι δυο σε πιθανόν θανάσιμους κινδύνους;

Η ταινία αποτελεί ένα δράμα επιβίωσης σε πολικές συνθήκες. Η λαχτάρα για τη ζωή και την επιβίωση δίνει στον άνθρωπο μια υπεράνθρωπη δύναμη, εξερευνά τον εσωτερικό του κόσμο και φέρνει στο φως ικανότητες που σε άλλες περιστάσεις δεν θα είχε λόγο να χρησιμοποιήσει. Μπροστά στον κίνδυνο ενεργοποιούνται εκείνες οι δυνάμεις που καθιστούν τα αδύνατα δυνατά. Δεν λείπει όμως και η ανθρωπιά, όταν άλλος ένας άνθρωπος παγιδεύεται στις ίδιες συνθήκες. Ο πρωταγωνιστής νιώθει ότι κι αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια και ότι μαζί θα ανεβούν τον Γολγοθά, χωρίς σε καμία στιγμή να νιώσει ότι του είναι ένα πρόσθετο και περιττό βάρος στον προσωπικό του αγώνα.
Γυρισμένη στα άγρια τοπία της ορεινής Ισλανδίας, η ταινία μας προσφέρει μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Μας Μέγκελσεν (ναι, έτσι κάπως προφέρεται). Η ταινία παρουσιάστηκε αρχικά στο Φεστιβάλ των Καννών. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 14 Μαρτίου 2019.

Arctic (2018)
Σκηνοθεσία: Joe Penna
Σενάριο: Joe Penna, Ryan Morrison
Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Maria Þelma Smáradóttir
Διάρκεια: 98'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στη Θεσσαλονίκη στις 23 Μαρτίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: