28 Οκτ 2018

Το τρίτο έγκλημα

Ένας εργοστασιάρχης δολοφονείται δίπλα σε ένα ποτάμι. Ο Μισούρι, απολυμένος υπάλληλος του εργοστασίου και πρώην κατάδικος, συλλαμβάνεται και ομολογεί το έγκλημα. Αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο της θανατικής ποινής και ο δικηγόρος Σιγκεμόρι καλείται να βρει τρόπο τουλάχιστον να γλιτώσει ο πελάτης του την εσχάτη των ποινών.
Ο Μισούρι ανασκευάζει συνεχώς τα γεγονότα, ενώ ο Σιγκεμόρι προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια, καθώς τα στοιχεία που έρχονται στο φως τον οδηγούν σε διάφορες σκέψεις για το τι πραγματικά είχε συμβεί εκείνη τη νύχτα.
Μέσα από μία διαρκή εναλλαγή συναισθημάτων που αντλούνται από την ψυχρή δικηγορική ματιά και την ταυτόχρονη προσωπική συναισθηματική φόρτιση του Σιγκεμόρι, και την προσωπική αγωνία για τη ζωή και συνάμα ηθική λύτρωση του Μισούρι, αποκαλύπτεται μία άλλη αλήθεια πίσω από το έγκλημα, μία αλήθεια που θα καθορίσει τη στάση των δύο πάνω στο ζήτημα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα ήθη και τις συνήθειες μέσα σε μια δικαστική αίθουσα.
Πώς μπορεί κανείς να ορίσει τη μοίρα του όταν βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια θανατική καταδίκη; Μπορεί να γλιτώσει, όμως ποιο θα είναι το τίμημα σε αυτήν την περίπτωση;

Η ταινία αποτελεί ένα δικαστικό δράμα διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει. Από τη μία έχουμε έναν δικηγόρο ο οποίος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο και τέχνασμα για να απαλλάξει τον πελάτη του από μια βαριά κατηγορία, ώστε να καταφέρει να μειώσει την ποινή που επρόκειτο να του επιβληθεί. Από την άλλη έχουμε έναν άνθρωπο που έχει ζήσει μια άσχημη ζωή και όμως προσπαθεί, στο λίγο χρόνο που φαίνεται να του απομένει, να φανεί σε κάτι χρήσιμος. Όταν πλέον θα αρχίσει να κατανοεί πώς λειτουργεί το δικαστικό σύστημα και η επίκληση στο συναίσθημα του δικαστή και με βάση τα νέα δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν πίσω από το απεχθές αυτό έγκλημα, θα βρεθεί ο ίδιος αντιμέτωπος με την ίδια του τη μοίρα και την ηθική λύτρωση που γυρεύει και θα είναι ο ίδιος αυτός που θα αποφασίσει να την ορίσει.
Η ταινία απέσπασε αρκετά βραβεία της Ιαπωνικής Ακαδημίας, ενώ ήταν υποψήφια για το Χρυσό Λέοντα της Βενετίας το 2017. Στη χώρα μας πήρε διανομή μόλις στις 18 Οκτωβρίου 2018, ένα χρόνο και πλέον μετά την επίσημη πρεμιέρα της.

Sandome no satsujin (三度目の殺人 - 2017)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Hirokazu Kore-eda
Πρωταγωνιστούν: Masaharu Fukuyama, Kōji Yakusho, Suzu Hirose, Yuki Saito, Kōtarō Yoshida, Shinnosuke Mitsushima, Mikako Ichikawa, Izumi Matsuoka
Διάρκεια: 124'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Τζων Κασσαβέτης" στη Θεσσαλονίκη στις 27 Οκτωβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: