9 Σεπ 2018

Ονειρεύομαι σε άλλη γλώσσα

Ο Μαρτίν, ένας νεαρός γλωσσολόγος, πηγαίνει σε ένα απομονωμένο χωριό στα δάση του Μεξικού για να μελετήσει μία γλώσσα που πρόκειται να εξαφανιστεί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχουν μονάχα δύο ομιλητές αυτής της γλώσσας, σε προχωρημένη ηλικία και οι δύο, οι οποίοι όμως έπειτα από μία παρεξήγηση πριν από 50 και πλέον χρόνια, δεν έχουν μιλήσει ποτέ ο ένας στον άλλον από τότε.
Μέσα από τον κίνδυνο να χαθεί για πάντα αυτή η γλώσσα, μιας και που κανένας νέος δεν την ομιλεί και ούτε έχει ενδιαφερθεί γι'αυτήν, ο Μαρτίν θα προσπαθήσει να φέρει κοντά αυτούς τους δύο ανθρώπους, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να γνωρίσει τον κόσμο και τις δοξασίες των ανθρώπων που μιλούσαν τη γλώσσα αυτή μέσα από τις αφηγήσεις των εναπομεινάντων συγγενών τους.
Το έργο του όμως δεν είναι εύκολο, και ο μόνος τρόπος για να φέρει εις πέρας την αποστολή του είναι να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις μέσω του θυμικού και της νοσταλγίας. Θα τα καταφέρει όμως ή οι προσπάθειές του θα αποδειχτούν μάταιες;

Η ταινία αν και είναι καθαρά μυθοπλαστική, εμπεριέχει το στοιχείο του ντοκιμαντέρ, καθώς όντως σε κάποια περιοχή του Μεξικού συμβαίνει κάτι παραπλήσιο με τους ομιλητές μιας ξεχασμένης γλώσσας. Παράλληλα η ταινία ασκεί μια κριτική πάνω στην αντιμετώπιση της παράδοσης από τη νεολαία στο Μεξικό. Όλο και λιγότεροι νέοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των παραδόσεων και το μόνο που σκέφτονται είναι να πάνε στις ΗΠΑ για δουλειά. Εξ αιτίας της παραμέλησης των παραδόσεων, οι νέοι αποξενώνονται από το παλιό και μόνο λίγοι εναπομείναντες επιβιώσαντες θα μπορούσαν, αν οι ίδιοι το θέλουν, να δώσουν ένα κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν περισσότερο με τα έθιμα των προγόνων τους. Και ο παράγοντας που κρατάει ισχυρά τα ήθη και τα έθιμα είναι η γλώσσα, που αν χαθεί, θα σημάνει την αρχή του τέλους μιας σειράς γενεών. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Μεξικό, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, ίσως πολύ πιο κοντά σε μας από όσο μπορούμε να φανταστούμε.
Η ταινία αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των παραδόσεων και της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση. Έχει αποσπάσει βραβεία σε φεστιβάλ στο Μεξικό, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, καθώς και βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Sundance, ενώ στη χώρα μας προβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και διανομή στις αίθουσες πήρε στις 30 Αυγούστου 2018.

Sueño en otro idioma (2017)
Σκηνοθεσία: Ernesto Contreras
Σενάριο: Carlos Contreras
Πρωταγωνιστούν: Fernando Álvarez Rebeil, José Manuel Poncelis, Eligio Menéndez, Fátima Molina, Juan Pablo de Santiago, Hoze Meléndez, Norma Angélica, Mónica Miguel
Διάρκεια: 103'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Άλεξ στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: