2 Ιουν 2018

1945

Μια ημέρα του Αυγούστου του 1945 σε ένα ήσυχο χωριό της ουγγρικής επαρχίας η ζωή θα αλλάξει άρδην. Έχει μόλις τελειώσει ο πόλεμος και οι Σοβιετικοί έχουν καταλάβει την Ουγγαρία.
Στο χωριό όλα είναι έτοιμα για το γάμο του γιου του τοπικού ιερέα, όταν δύο μυστηριώδεις μαυροντυμένοι άνδρες, Ορθόδοξοι Εβραίοι, θα κάνουν την εμφάνισή τους με δυο ξύλινα κιβώτια, ενώ παράλληλα επιστρέφει και ο άλλοτε αρραβωνιαστικός της νύφης από την αιχμαλωσία.
Η αναστάτωση που προκαλείται στο χωριό προξενεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οι ντόποι βλέπουν με καχυποψία τους Εβραίους, φοβούμενοι μήπως είναι επιζώντες του Ολοκαυτώματος και ζητήσουν πίσω τις περιουσίες που είχαν στο χωριό. Ταυτόχρονα αρχίζουν και αποκαλύπτονται ανομολόγητα μυστικά και παλιές αμαρτίες που ναι μεν διέσωσαν το γηγενή πληθυσμό του χωριού, προκάλεσαν δε τραγωδία στους αλλόδοξους κατοίκους του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Γυρισμένη σε ασπρόμαυρη εικόνα η ταινία μας προσφέρει άλλη μία ιστορία που σχετίζεται με το Ολοκαύτωμα, αυτή τη φορά όμως επικεντρώνει όχι στα θύματά του, αλλά στους θύτες. Βλέπει τη συμφορά από την οπτική γωνία των ανθρώπων που είτε εσκεμμένα είτε άθελά τους έβαλαν το λιθαράκι τους στη συμφορά. Οι άνθρωποι αυτοί καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κακού που προκάλεσαν και να αποφασίσουν για το τι θα πρέπει πλέον να κάνουν μέσα στη νέα κατάσταση που δημιουργείται στον τόπο τους.
Η ταινία υπήρξε υποψήφια και απέσπασε βραβεία σε αρκετά φεστιβάλ, ενώ προβλήθηκε και στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Διανομή πήρε στις 31 Μαΐου 2018.

1945 (2017)
Σκηνοθεσία: Ferenc Török
Σενάριο: Ferenc Török, Gábor T. Szántó
Πρωταγωνιστούν: Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel, Dóra Sztarenki, Ági Szirtes, József Szarvas, Eszter Nagy-Kálozý, Iván Angelusz, Marcell Nagy
Διάρκεια: 91'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη στις 1 Ιουνίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: