15 Οκτ 2017

Η άλλη όψη της ελπίδας

Ο Κάλεντ, νεαρός Σύριος πρόσφυγας, μετά από πολλές περιπέτειες στην Ευρώπη, αποβιβάζεται στο Ελσίνκι και ζητά άσυλο από τις φινλανδικές αρχές. Έχοντας φύγει από το κατεστραμένο Χαλέπι, έχοντας χάσει όλα τα μέλη της οικογένειάς του, αναζητά την αδερφή του από την οποία χωρίστηκε βίαια στον κοινό τους δρόμο προς την ελευθερία.
Ο Βίκστρομ, χαρτοπαίκτης και πλανόδιος πωλητής ενδυμάτων, αποφασίζει να αλλάξει ζωή, να αφήσει την αλκοολική σύζυγό του και να αναλάβει ένα μάλλον περιθωριακό εστιατόριο.
Όταν μετά από πολλές περιπέτειες με τη φινλανδική δικαιοσύνη και το ρατσισμό στο δρόμο, ο Κάλεντ θα βρεθεί στο δρόμο του Βίκστρομ, ο νεόκοπος εστιάτορας θα προσφέρει στο νεαρό πρόσφυγα τη βοήθεια που χρειάζεται, μια στέγη, μια δουλειά και ένα πιάτο φαΐ. Ο Κάλεντ, όμως, δεν θα πάψει να ελπίζει ότι θα βρει την αδερφή του και θα την φέρει να ζήσουν μαζί, όπου κι αν καταλήξουν.

Για δεύτερη συνεχόμενη ταινία, μετά το "Λιμάνι της Χάβρης", ο σπουδαίος Φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Κάουρισμακι ασχολείται με το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο πρόσφυγας και ο αγώνας του για ένα καλύτερο αύριο, για ένα αύριο με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Στο πρόσωπο του πρόσφυγα, ο σκηνοθέτης ασκεί δριμεία κριτική προς την κατάσταση που επικρατεί στις εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και προς την αντιμετώπιση που είχαν αυτοί οι άνθρωποι από τις αρχές της Ευρώπης. Στο πρόσωπο του εστιάτορα, ο σκηνοθέτης μας δείχνει την ανθρωπιά και την ελπίδα που ένας απλός άνθρωπος μπορεί να προσφέρει, όταν οι αρχές αδρανούν και αδιαφορούν. Ταυτόχρονα η κλασικά μινιμαλιστική σκηνοθεσία του Καουρισμάκι και οι δεύτεροι ρόλοι - καρικατούρες, δίνουν μια ευχάριστη και χιουμοριστική χροιά στην ιστορία.
Σύμφωνα με το σκηνοθέτη, η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας των λιμανιών (η πρώτη ήταν το "Λιμάνι της Χάβρης"). Συγκρίνοντας τις δύο ταινίες, μπορεί κανείς να βρει στοιχεία κοινά και το τρίπτυχο "πρόσφυγες - πολίτες - αρχές" από μια διαφορετική οπτική. Να αναμένουμε ότι η τελευταία ταινία της τριλογίας θα γυριστεί στην Πορτογαλία, όπου πλέον διαμένει ο σκηνοθέτης; Άγνωστο, αν και όχι απίθανο. Υπομονή λίγα χρόνια.
Η ταινία είναι ήδη πολυβραβευμένη, καθώς απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο, βραβείο FIPRESCI στο Σαν Σεμπαστιάν, καθώς και βραβεία σε άλλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις αίθουσες στις 12 Οκτωβρίου 2017.

Toivon tuolla puolen (2017)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Aki Kaurismäki
Πρωταγωνιστούν: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Ilkka Koivula, Simon Al-Bazoon, Janne Hyytiäinen, Maria Järvenhelmi, Niroz Haji, Taneli Mäkelä, Kaija Pakarinen, Kati Outinen
Διάρκεια: 100'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 14 Οκτωβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: