13 Σεπ 2015

Η Μαφία σκοτώνει μόνο το καλοκαίρι

Βρισκόμαστε στο Παλέρμο της δεκαετίας του '70. Τα πάντα στην πόλη ελέγχονται από τη μαφία. Όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα, ακόμη και τα πιο ασήμαντα πράγματα. Όπως η ζωή του μικρού Αρτούρο, μια ζωή που σε κάθε της έκβαση και κατά εντελώς τυχαίο τρόπο ελεγχόταν από τη μαφία, ακόμη κι ας μην την ενδιέφερε ένα μικρό παιδάκι.
Ζώντας στο Παλέρμο σε μια οικογένεια φιλήσυχη, ο Αρτούρο σε κάθε φάση της ζωής του συνδεόταν με τη μαφία. Πώς; Μα όλος ο κόσμος συνδεόταν με τη μαφία. Από μικρός γνώριζε ανθρώπους οι οποίοι μετά από λίγο καιρό εκτελούνταν από τη μαφία. Κι αυτό δεν άλλαξε ούτε στη μετέπειτα πορεία της ζωής του.
Παιδί ήταν ακόμη ο Αρτούρο όταν γνώρισε τη Φλόρα, την όμορφη συμμαθήτριά του, με την οποία ήταν ερωτευμένος, όμως δεν μπορούσε να της το ομολογήσει. Γιατί; Γιατί πάντα στα πόδια του έμπλεκε η μαφία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ακόμη και το πρότυπο που είχε επιλέξει ο ίδιος για τον εαυτό του ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός που αργότερα αποδείχτηκε η σύνδεσή του με τη μαφία.
Ακόμη κι όταν μεγάλωσε πλέον, η μαφία πάλι έμπλεκε μέσα στα πόδια του. Ακόμη κι όταν ξανασυνάντησε τη Φλόρα και προσπάθησε να της εξομολογηθεί τον ανομολόγητο έρωτά του για εκείνη, πάλι η μαφία θα τον εμποδίσει.

Ο γνωστός Ιταλός παρουσιαστής Πιφ στην πρώτη του σκηνοθετική και πρωταγωνιστική απόπειρα, καταφέρνει να δημιουργήσει μια ψευδοαυτοβιογραφική κοινωνικοπολιτική σάτιρα της περιόδου 1970-1992 στο καταδυναστευόμενο από το οργανωμένο έγκλημα, Παλέρμο, στην πόλη στην οποία ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε την ίδια ακριβώς περίοδο. Χωρίς να θέλει να δημιουργήσει μια ιστορική ταινία για τη μαφία, καταφέρνει μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και ενήλικα αργότερα να παρουσιάσει τις σημαντικότερες εκτελέσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων, πολέμιων του οργανωμένου εγκλήματος, δικαστών, στρατηγών, πολιτικών κλπ. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος, ο οποίος ο ίδιος ο πρωταγωνιστής, ως παιδί και ενήλικας, μπλέκει σε όλες αυτές τις εκτελέσεις. Σατιρίζει την παθογένεια της κοινωνίας του Παλέρμο, καθώς και την ίδια του την πόλη, της οποίας τα πιο ιστορικά της σημεία κατάντησαν να είναι τα σημεία όπου η μαφία δολοφόνησε τους εχθρούς της. Κι αυτά είναι πολλά.
Ένα παιδί βρίσκεται άθελά του μπροστά σε κάποια πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα του Παλέρμο. Θα μπορούσε να είναι ένα οποιοδήποτε παιδί, ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος, μια κοινωνία ολόκληρη που μαστιζόταν από το έγκλημα. Το παιδί με την αφέλειά του, γίνεται ο μοχλός στα χέρια του σκηνοθέτη, ώστε να μοιράσει στην κοινωνία (και στον εαυτό του τον ίδιο ως πολίτης του Παλέρμο) την ευθύνη που της αναλογεί για τη γιγάντωση της μαφίας στην πόλη.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε πολλά φεστιβάλ στην Ιταλία. Στη χώρα μας πήρε διανομή δυο χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία της, στις 30 Ιουλίου 2015.

La Mafia uccide solo d'estate (2013)
Σκηνοθεσία: Pierfrancesco Diliberto (Pif)
Σενάριο: Pierfrancesco Diliberto (Pif), Michele Astori, Marco Martani
Πρωταγωνιστούν: Pierfrancesco Diliberto (Pif), Cristiana Capotondi, Alex Bisconti, Ginevra Antona, Claudio Gioè, Barbara Tabita, Rosario Lisma, Enzo Salomone, Maurizio Marchetti, Antonio Alveario, Antonino Bruschetta
Διάρκεια: 90'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στο θερινό κινηματογράφο Απόλλων στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: