30 Δεκ 2014

Το αγόρι και ο κόσμος

Ένα αγόρι που μένει σε ένα απομακρυσμένο χωριό σε μια άγνωστη χώρα, βλέπει με λύπη τον πατέρα του να φεύγει για την πόλη για να πάει να δουλέψει. Το παιδί ονειρεύεται να πάει να βρει τον πατέρα του και αρχίζει ένα μοναχικό ταξίδι προς το άγνωστο.
Σε έναν τόπο με μεγάλες αντιθέσεις, θα βρει ανθρώπους και ζώα που θα το βοηθήσουν στο ταξίδι του. Θα βρει ανθρώπους που,  σαν τον πατέρα του, δουλεύουν σκληρά για ένα κομμάτι ψωμί, θα βρει ανθρώπους να διασκεδάζουν παρά τις κακοτυχίες τους, θα δει όμως και την κακή πλευρά του κόσμου. Θα βιώσει τη μάχη της ελπίδας με το κακό και τη μισανθρωπιά, θα γνωρίσει τον κόσμο της μεγαλούπολης και των παραγκουπόλεων στις παρυφές της. Όμως, δεν θα χάσει ποτέ την ελπίδα του, την ελπίδα των νέων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο.

Για πρώτη φορά μέσα από αυτό το μπλογκ γίνεται αναφορά σε ταινία κινουμένων σχεδίων. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια ταινία που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά, αλλά (κυρίως) και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρωταγωνιστής είναι ένα αγόρι και μέσα από τα μάτια του, ο δημιουργός μας καλεί να γνωρίσουμε τον κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο υπάρχουμε και δραστηριοποιούμαστε, αλλά δεν τον γνωρίζουμε στην εντέλειά του.
Όντας μια παραγωγή βραζιλιάνικη, η ταινία ουσιαστικά μας δείχνει τις αντιθέσεις που υπάρχουν στη μεγάλη αυτή χώρα, μέσα από καταστάσεις που δεν διαφέρουν και πολύ από τις καταστάσεις σε οποιαδήποτε σημερινή χώρα βρίσκεται σε κρίση. Φτώχεια, ανεργία, εκμετάλλευση, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η ταινία είναι γεμάτη συμβολισμούς. Η μάχη του πολύχρωμου πουλιού που συμβολίζει την ελπίδα και το μέλλον, ενάντια στο μαύρο πουλί που συμβολίζει το συντηριτισμό και το κακό και επιστρατεύει κάθε μέσο για να επιβληθεί, συμβολίζει την αντίσταση των νέων προς τις συμπεριφορές του παρελθόντος. Η μετατροπή του μαύρου πουλιού σε μαύρο αετό ίσως να περνάει και το μήνυμα για το ποιες χώρες έχουν προκαλέσει τη σύγχρονη κρίση στις φτωχότερες χώρες (ποιες χώρες άραγε έχουν ή είχαν στο παρελθόν αυτό το πουλί ως σύμβολο!). Επίσης, η συγκλονιστική στιγμή που από το τρένο βγαίνει πλήθος ανθρώπων, ντυμένων όμοια με τον πατέρα του αγοριού, δηλώνει την ολοένα και αυξανόμενη εσωτερική μετανάστευση στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.
Η ταινία δεν έχει διαλόγους. Οι φωνές που ακούγονται είναι σε μια γλώσσα χωρίς νόημα, καθώς η ταινία δεν αφορά ένα μόνο μέρος, αλλά όλον τον κόσμο. Η ιστορία μπορεί να διαδραματίζεται τόσο δίπλα μας όσο και μίλια μακριά μας. Η μόνη γλώσσα που είναι κοινή είναι η γλώσσα της μουσικής, την οποία το μικρό αγόρι προσπαθεί να διαφυλάξει.
Το σχέδιο της ταινίας χαρακτηρίζεται από απλότητα, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, άλλοτε πολύχρωμο κι άλλοτε λευκό φόντο, καθώς και στρογγυλά περιγράμματα προσώπων, για να καταδείξει την ουδετερότητα και την ισότητα που συμβολίζει το σχήμα του κύκλου.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όχι απαραίτητα για κινούμενα σχέδια. Χαρακτηριστική η Αργυρή Πυραμίδα στο φεστιβάλ του Καΐρου και το βραβείο επιτροπής στη Σαγκάη. Στη χώρα μας πήρε διανομή στις 18 Δεκεμβρίου 2014.

O menino e o mundo (2013)
Σκηνοθεσία - Σχέδιο - Σενάριο: Alê Abreu
Φωνές: Marco Aurélio Campos, Vinicius Garcia, Lu Horta
Διάρκεια: 80'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" στον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη στις 29 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: